Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Ser sin stad gå upp i rök

Aftonbladets Peter Kadhammar på besök i ett land där skräcken är vardag

Plötsligt smäller en bomb – längre ner på gatan? På andra sidan kvarteret där byggnadsministeriet finns? Och explosionen följs av en intensiv eldgivning med handeldvapen – det hör man på de förrädiskt ljusa smällarna, det låter som barn­domens smatterband. Kan verkligen varje sådan knall slita sönder en kropp, ända ett liv?

Ja, det vet människorna som nu springer nerför ­gatan, det vet innehavaren av affären mitt emot som drar ner plåtjalusiet. Men ­inne på kaféet där jag sitter med den kände människorättsadvokaten Anwar al-Bounni fortsätter servitören att torka koppar bakom bardisken, och al-Bounni reser sig först när de andra gästerna gör det.

Dumt nog går de fram till de stora fönstren.

Fängslad för ”förtal”

Hela situationen – skottlossningen, den kolugne servitören, al-Bounnis allvar och sedan hans skratt – visar krigets och revolutionens paradoxer. Fredade zoner är plötsligt livsfarliga, det som borde vara farligt spelar ­inte längre någon roll.

Inget vet det bättre än Anwar al-Bounni. Han släpptes ur Adrafängelset i juni förra året. Då hade han suttit i fem år, dömd för förtal av ­staten, för att ha publicerat ”lögner” och försvagat den ”nationella känslan”. Han hade undertecknat Damaskus-Beirut-deklarationen, 300 intellektuellas krav på normalisering i förhållandet mellan Syrien och Libanon.

På mitt hotellrum har jag en bok skriven av framstående experter på Syrien.

Den är publicerad i London 2009.

Boken nämner bland annat al-Bounnis fängslande och slår fast att all opposition av ­betydelse har upphört i Syrien.

Sedan dess har det ut­brutit ett inbördeskrig och regimen al-Assad slåss för sitt liv.

Så fort kan det gå. Så svårt är det att tolka vad som sker i ett samhälle.

Ville bekämpa staten

Skottlossningen upphör lika plötsligt som den började. Kaféets gäster återvänder till sina bord. En gubbe i solglasögon skämtar högljutt, en kvinna skakar ­bistert på huvudet.

Anwar al-Bounni fortsätter där han avbröts. Han var den ende i sin familj som ­inte var kommunist. Det var syskonens politik som fick honom att utbilda sig till advokat. ”Min familj har suttit sammanlagt 65 år i fängelse”.

al-Bounni ville bekämpa den syriska statens vana att fängsla och tortera människor med fel åsikter.

Advokat i 27 år

I 27 år har han varit advokat. Han har kritiserat den rutinmässiga tortyren, ­utomrättsliga gripanden, undantagslagarna och den politiska styrningen av domstolarna.

– Jag har dokumenterat 37 tortyrmetoder, från ör­filar till ”tyska stolen” som bryter offrets rygg. Ingen människa kan föreställa sig hur mycket tortyr det finns. Tortyr är rutin. Många av offren dör. Jag publicerade namnet på ett dödsoffer och det var en av anklagelsepunkterna mot mig.

”En väg: demokrati”

Han klagar dock inte på sin egen fängelsevistelse.

– Jag hade det bra. De ­torterade mig inte. Jag ­spelade badminton och skrev lagar och ett utkast till en ny författning. Det var mycket intressant. Jag hade tid att i detalj tänka ut hur Syrien kan bli i framtiden.

När Anwar al-Bounni fängslades hade den syriska regimen fullständig kontroll över landet.

Han beräknar att det fanns cirka 200 politiska fångar för två år sedan.

– Nu är de över 60 000. De flesta vet vi inte var de är.

I denna våg av överväldigande repression kan al-Bounni sitta på kafé och prata om revolutionen. Det är ännu en paradox.

– Vi har bara en väg: mot ett civilt, demokratiskt land, oavsett vad priset blir.

Det kan ju hända att ­regeringen vinner?

Han ler.

– Vi får se. I historien har folket aldrig förlorat. Aldrig.

Han fortsätter att verka som advokat. Han har ett tjugotal klienter.

Telefonen ringer. Det är en läkare som vill tacka. Han är släppt efter sex ­månader i förvar, anklagad för att ha vårdat ”terrorister”.

Varför får al-Bounny ­behålla friheten? Kanske är läget sådant att det inte spelar någon roll för regimen om en liberalt sinnad person sitter på kafé och ­talar om medborgerliga fri- och rättigheter. De intellektuella har alltid haft ­sina kaféer och drömmar. Striden om makten pågår ­någon annanstans, på gatorna i Aleppo, Homs...

Fler explosioner

Ytterligare en bomb detonerar, långt borta. Explosionen är knappt hörbar men vi känner luftstöten.

Telefonen ringer igen. Det är al-Bounnis fru som vill kolla att han befinner sig väl.

De bor tillfälligt inne i centrala stan, det är för mycket skottlossning runt deras hem i nordöstra Damaskus.

Han reser sig, en drygt 50-årig man med tunt hår och grånande mustasch som har lätt för att skratta. Han går ut på gatan och skyndar bort.

Det hände i går

Familjer flyr i mängd från staden Azaz som bombades av regeringsplan. Minst 46 människor dödades och över 200 skadades. Azaz ligger bara kilometer från den turkiska gränsen som öppnats för flyktingarna. Lakhdar Brahimi.   Lakhdar Brahimi.

Den erfarna algeriska diplomaten Lakhdar Brahimi har tackat ja till att ta över efter Kofi Annan som medlare i Syrien.

Islamiska samarbetsorganisationen, OIC, har uteslutit Syrien ur organisationen efter den brutala attacken på civila i Azaz. Organisationens generalsekreterare Ekmeleddin Ihsanoglu från Turkiet sa att världen inte längre kan acceptera en regim som slaktar sitt eget folk med flygplan, stridsvagnar och tungt artilleri.

FN:s observatörsstyrka Unsmis dras tillbaka eftersom säkerhetsrådets krav på ett stopp för regeringens användande av tunga vapen inte har efterföljts.

Soldater från inbördeskriget mot Gaddafi i Libyen förra året har kommit till rebellernas hjälp i Syrien för att träna och organisera dem.

Kina, som tillsammans med Ryssland röstat ner varje försök för FN att ingripa i Syrien, vädjade till Syrien att inleda en dialog med oppositionen men hade i övrigt inga förslag på lösningar.

Källa: Reuters

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet