Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

"Han ska uteslutas ur samhället – för alltid"

På fredag faller domen mot Anders Behring Breivik

Fängelse eller tvångsvård?

Det är just nu den stora frågan i Norge.

Men för de anhöriga och överlevande från attackerna den 22 juli finns det en sak som är viktigare: att Anders Behring Breivik aldrig någonsin blir fri.

Andrine Johansen blev 16 år. Hennes mamma Unni Espeland vill aldrig behöva se Anders Behring Breivik på gatorna igen.   Andrine Johansen blev 16 år. Hennes mamma Unni Espeland vill aldrig behöva se Anders Behring Breivik på gatorna igen.

På fredag meddelas domen mot massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik, 33 – mannen som mördade 77 och svårt skadade 44 personer för lite mer än ett år sedan. Ett brott han erkänt och sagt att han inte ångrar.

– Jag agerade för mitt folk, min religion och mitt land, har Breivik sagt.

"Påföljden spelar inte så stor roll"

Många väntar nu spänt på vad den norska tingsrätten ska komma fram till. Är Anders Behring Breivik allvarligt psykiskt störd eller inte?

Kommer han att dömas till tvångsvård eller fängelse?

Åsikterna bland de som förlorade en anhörig eller själva skadades den 22 juli går isär när det kommer till Breiviks mentala hälsa.

Men alla är de överens om att 33-åringen aldrig mer bör få släppas fri.

– Påföljden spelar inte så stor roll, vad som är viktigt är att han utesluts från samhället för all framtid, säger Claude Perreau som förlorade sin son Rolf Christopher den 22 juli till AFP.

"Även för hans skull"

Christin Bjelland, Stöttegruppen for 22 julis talesperson och vice ordförande vars son var med på Utöya men överlevde, säger att det inte är bara för deras egen skull de vill se Breivik inlåst för alltid.

– Det är även för hans egen skull. Det är så många som förlorat dem de älskar, föräldrar barn, systrar och bröder, att han inte kommer att gå säker om han släpps fri.

Unni Espeland, som förlorade sin dotter på Utøya sa den sista dagen under den långa rättegången:

– För mig handlar det inte längre om han är tillräknelig eller inte. För mig handlar det om att han aldrig mer få komma ut. Att han aldrig kommer ut på gatan, säger Unni Espeland.

Paragraf i lagtext

För den norska domstolen finns flera alternativ.

De kan döma Breivik till maxstraffet, 21 år i fängelse. Men de kan även döma honom till förvaring vilket innebär att han efter 21 år får sitt fall omprövat var 5:e år vilket i praktiken kan innebär livstids fängelse.

Han kan även dömas till tvångsvård. Precis som i Sverige blir den dömde då kvar tills läkarna anser att personen är frisk nog att släppas fri.

Det finns dock en paragraf i den norska lagen som hittills endast använts en gång förut och som många experter tror kan komma att tillämpas i fallet Breivik.

Paragrafen innebär att Breivik skulle kunna dömas till tvångsvård, och att när han vårdats klart kan föras över till fängelse om han fortfarande anses vara en fara för samhället.

Breivik själv är mån om att dömas till fängelse.

Han har flera gånger sagt att han tänker överklaga domen om han istället döms till tvångsvård.

På fredag faller domen i Oslo tingsrätt.

Norge Anders Behring Breivik

Så lever massmördaren i dag

I dag disponerar Anders Behring Breivik tre celler på ­avdelning G på Ila-fängelset. Cellerna är sex kvadratmeter ­stora. Breiviks ­privata avdelning på Ila-fängelset består av en ”arbetscell”, en ”träningscell” och en ”sovcell”.

Ett 30-tal fängelsevakter arbetar kring Breivik, uppger VG. Varje gång de ska närma sig Breivik genomgår de en grundlig säkerhetskontroll. Ingen av dem får möta fången på egen hand. Vakterna ska undvika samtal med Breivik och om de pratar med fången ska ­samtalen registreras och analyseras.

I arbetscellen har Breivik en bärbar ­dator som inte är kopplad till ­internet som han får använda tre timmar om dagen. Enligt VG ­kontrollerar ­specialister allt som Breivik gör på datorn. Här lyssnar Breivik på ­musik, spelar dataspel, ­skriver brev och dagbok och förbereder sig ­inför möten med ­sina försvarare. Han har även börjat skriva på tre olika böcker.

I träningscellen finns ett löpband och några mindre träningsmaskiner.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet