Dagens namn: Markus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Breivik lugn inför fredagens dom

Förbereder sig för att tala inför rätten

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Norge väntar på Breiviks dom

Fängelse eller tvångsvård?

Det är frågan som Norge nu spänt väntar på svar på.

Men Anders Behring Breivik själv är lugn inför fredagens domslut.

– Han har inga tvivel om att han kommer att bli dömd som tillräknelig, säger hans advokat Tord Jordet.

Terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik, 33, får på fredag domen för de två terrorangrepp han utförde den 22 juli där 77 personer dog och ett stort antal människor skadades.

Under rättegången, som avslutades den 22 juni, blev en av de svåraste och mest omdiskuterade frågorna den om Breiviks mentala hälsa.

En galnings verk

Det underlättades inte av att två rättspsykiatriska rapporter kom fram till två helt olika slutsatser.

Den ena att 33-åringen var psykotisk vid gärningarna och därför måste dömas till tvångsvård – den andra att han är tillräknelig och bör dömas till fängelse.

För Anders Behring Breivik är det viktigt att bli dömd som just tillräknelig.

Han vill inte att det han gjorde den 22 juli ska kunna avfärdas som en galnings verk.

– Han bryr sig inte så mycket om bekvämligheten. Han vill att hans politiska ideologi ska legitimeras och att hans eftermäle ska vara korrekt, säger hans advokat Tord Jordet till Dagbladet.

I Norge har det sedan rättegången avslutades spekulerats vilt i vad man tror att utfallet kommer att bli.

Men enligt en av Breiviks advokater, Tord Jordet, är massmördaren själv inte nervös inför fredagen.

– Han verkar lugn och trygg. Han har inga tvivel om att han kommer att dömas som tillräknelig och till fängelse, säger Jordet till Aftonbladet.

"Agerade för mitt folk"

Efter att domen avkunnats på fredag kommer Breivik att få möjlighet att kommentera rättens beslut. Något han planerar att utnyttja.

På Ila fängelse, där han suttit sedan han greps, förbereder han just nu två olika kommentarer – en för varje påföljd som rätten kan tänkas komma fram till.

– Rätten kommer på slutet att fråga honom om han godtar deras beslut och det är då han planerar att säga något. Men vad det är har han inte velat säga, säger Jordet.

Enligt målsägarbiträdena, som biträder alla anhöriga och överlevande, har det kommit in flera önskemål från deras klienter att försöka hålla Breiviks kommentar så kort som möjligt.

– Jag hoppas att både han och åklagarna godtar domen så att vi kan gå därifrån och sedan vara färdiga, säger ett av målsägarbiträdena, Mette Yvonne Larsen till NRK.

I den sista kommentar som Anders Behring Breivik lämnade den allra sista dagen av rättegången talade han om allt från hur högerorienterade förföljs till det onda med fri abort, det avmoraliserande programmet "Sex and the City till en önskan om att bilda en egen stat i Norge för urfolket, allt för att förhindra fler attacker.

– Jag agerade för mitt folk, min religion och mitt land, sa han.

Så blir Breiviks liv om han döms till tvångsvård:

Prislappen

Att ha Breivik som intagen på Ila-fängelset kostar 4,6 miljoner kronor per år, skriver VG.

Men döms han i stället till rättspsykiatrisk vård blir kostnaden en helt annan. Enligt norsk lag är det olagligt att låsa in en patient som vårdas på sjukhus under natten, så Breivik måste då ha mellan tre och fyra vakter som finns på hans avdelning dygnet runt.

Norsk lag kräver även att de som vårdas på rättspsyk ska ha tillgång till sovrum, badrum, toalett, uteplats, träningsrum och kontor, samt att personalen har ett vilorum och ett uppehållsrum.

För att detta ska vara möjligt måste Ila göra stora ombyggnationer och skapa ett helt enmanssjukhus.

Enligt norska VG kommer slutsumman att hamna på 20 miljoner norska kronor – för varje år som Breivik tillbringar på Ila.

Internet

Breivik kommer att kunna använda elektroniska kommunikationsmedel, men de ska förhandsgodkännas och övervakas. Om han inte sköter sig kan sjukvården dra tillbaka sitt godkännande.

Besök

Så länge Breivik befinner sig under en förhöjd säkerhetsregim kommer säkerhetspersonal alltid finnas i närheten under besöken. Om Breivik önskar ett mer privat möte kan sjukvården arrangera en glasvägg som skiljer Breivik från gästen.

Brev och telefon

Alla brev ska öppnad och kontrolleras och av säkerhetsskäl kan Breivik nekas att ta del av vissa brev. Breivik får tala i telefon men samtalen måste godkännas på förhand. Samtalen övervakas och kan avbrytas.

Medicinering

Överläkaren som är ansvarig för Breiviks behandling beslutar först om han behöver medicineras. Nekar Breivik kan läkaren ­besluta om tvångsmedicinering – som ­Breivik kan överklaga till landshövdingen. Enligt läkare som VG varit i kontakt med skulle Breivik troligen slippa medicinering genom ett sådant tillvägagångssätt.

Övrig behandling

Förutom medicinering kan behandlingen handla om stödjande samtal, träning i sociala färdigheter, fysisk aktivitet, arbetsterapi med konst och hantverk, film, tv, spel och social samvaro med personalen.

Så lever massmördaren i dag

I dag disponerar Anders Behring Breivik tre celler på ­avdelning G på Ila-fängelset. Cellerna är sex kvadratmeter ­stora. Breiviks ­privata avdelning på Ila-fängelset består av en ”arbetscell”, en ”träningscell” och en ”sovcell”.

Ett 30-tal fängelsevakter arbetar kring Breivik, uppger VG. Varje gång de ska närma sig Breivik genomgår de en grundlig säkerhetskontroll. Ingen av dem får möta fången på egen hand. Vakterna ska undvika samtal med Breivik och om de pratar med fången ska ­samtalen registreras och analyseras.

I arbetscellen har Breivik en bärbar ­dator som inte är kopplad till ­internet som han får använda tre timmar om dagen. Enligt VG ­kontrollerar ­specialister allt som Breivik gör på datorn. Här lyssnar Breivik på ­musik, spelar dataspel, ­skriver brev och dagbok och förbereder sig ­inför möten med ­sina försvarare. Han har även börjat skriva på tre olika böcker.

I träningscellen finns ett löpband och några mindre träningsmaskiner.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet