Anhållna Esa Rano-vittnet frisläppt

24-åringen har förklarat sina "misstänkta uppgifter"

NYHETER

I går greps åklagarens nyckelvittne i rättegången mot Esa Ranos mördare efter att ha lämnat misstänkta uppgifter. I dag släpptes mannen.

– Han har lämnat tillfredsställande förklaringar och är inte längre misstänkt för mordet, säger åklagaren Mikael Lundquist i ett pressmeddelande.

Esa Rano, 51, mördades med ett nackskott den 9 april. I veckan påbörjades rättegången i Luleå mot den 23-årige man som misstänks ha avlossat skottet.

Rättegången har hittills varit turbulent, den åtalade har mordhotats och under torsdagen bombhotades rätten. I går kom nästa vändning – åklagarens 24-åriga huvudvittne anhölls utanför tingsrätten i Luleå.

– Han sitter anhållen misstänkt för mordet på Esa Rano, min bedömning är att han snart kommer att vara på fri fot, sade mannens försvare Jens Arnhof till Aftonbladet i går.

Den åtalade 23-åringens advokat Lars Grönberg kallade vändningen för intressant:

– Det här betyder ju indirekt att man ska tro på min klients inställning, han har ju hela tiden sagt att han är oskyldig, sade han till Norrländska Socialdemokraten.

I dag skriver åklagarmyndigheten i Norrbotten i ett pressmeddelande att nyckelvittnet greps för att han "lämnat uppgifter som gjorde att det uppstod skälig misstanke (den lägre misstankegraden) om att han var skyldig på mordet på Esa Rano". Men nu har 24-åringen släppts.

– Mannen har förhörts under kvällen och morgonen. Under förhören har han lämnat tillfredsställande förklaringar till de uppgifter han lämnade i går och han är inte längre misstänkt för mordet på Esa Rano, säger åklagare Mikael Lundqvist.

Om inget oförutsett inträffar fortsätter rättegången mot den misstänkte 23-åringen på måndag.

FAKTA

Esa Rano-mordet

I ett 20-tal år pågick grannfejden i Vojakkala i Norrbotten. Den 13 maj 2008 var Esa Rano ute på sin tomt för att hämta bildäck när han överfölls bakifrån med en yxa.

Två av sönerna i grannfamiljen, då 33 och 39 gamla, dömdes till sex års fängelse för medhjälp till mord, straffet skärptes i hovrätten för en av männen. Ytterligare familjemedlemmar dömdes till fängelse. Ingen för mordförsöket.

I april i år fick Ranos advokat inte kontakt med honom och kontaktade polisen. En polispatrull fann Esa Rano död i sin säng och trodde först att han dött en naturlig död. Men vid en utökad rättsmedicinsk undersökning hittades ett kulhål i Ranos bakhuvud.

Den nu åtalade 23-åringen har inget med grannfejden att göra.