JO utreder om Lööf förhalat handlingar

Aftonbladets reporter anmälde hanteringen

Foto: Gustav Mårtensson.
Sitter säkert enligt spelbolag Det stormar kring Centerns partiledare Annie Lööf. Trots det blir hon kvar som partiledare enligt ett spelbolag – ända fram till valdagen 2014.
NYHETER

Näringsdepartementet dröjde med festnotorna – och lämnade inte ut allt till Aftonbladet.

Nu inleder Justitieombudsmannen, JO, en utredning.

– Det är ett prioriterat ärende hos oss, säger byråchef Lina Forzelius på JO.

För tre veckor sedan begärde Aftonbladet ut alla handlingar som rörde Näringsdepartementets internrepresentation. Ansvarig minister Annie Lööf (C) informerades och plötsligt gjordes löneavdrag för sprit, och Centerpartiet tog över en krognota som redan betalats av skattebetalarna.

Inleddes i går

För att inte Aftonbladet skulle avslöja skandalen läckte Lööfs pressekreterare nyheten till Sveriges Radio, och uppgav att man själv upptäckt felen.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet anmälde händelsen till Konstitutionsutskottet. Aftonbladets reporter Richard Aschberg anmälde hanteringen till JO.

I går inledde JO en utredning, uppger byråchefen Lina Forzelius.

– Mot bakgrund av de uppgifter som fanns i anmälan anser vi att regeringskansliet ska bemöta det som anförs i anmälan. Vi vill se om det finns något giltigt skäl till varför det har dröjt med utlämnandet

Måste yttra sig

Ytterligare tre pågående utredningar finns hos JO mot regeringskansliet, mot bland annat Utrikesdepartementet. Samtliga handlar om utlämnande av handlingar, som tagit lång tid.

Regeringskansliet och Näringsdepartementet har nu på sig till den 23 oktober att yttra sig.

– Det är inte säger att beslut kommer före årsskiftet, även om det är ett prioriterat ärende hos oss, säger Lina Forzelius till Aftonbladet.