Sopman härjar i Motala

Foto: SCANPIX
Sopbilen på bilden är från Stockholm och har inget med artikeln att göra.
NYHETER

En man i 35-årsåldern har polisanmälts av Motala kommun för ovanliga lagöverträdelser.

Mannen har tjuvåkt på stadens sopbilar och även filmat åkarna i deras arbete.

– Vid ett tillfälle låg han gömd i en container de skulle tömma, säger Egon Persson vid polisen i Motala.

Enligt polisanmälan har mannen hoppat på sopbilarna när de varit på väg tillbaka till sopstationen. Tjuvåkandet ska ha skett vid upprepade tillfällen sedan årsskiftet.

– Någon gång har han stått och hängt baktill på sopbilen, utan åkarnas vetskap. Ibland har han klättrat upp på bilens tak, säger Egon Persson.

Känd sedan tidigare

Mannen är känd av både polisen och sopåkarna sedan tidigare för liknande händelser. Det misstänkta brottet är rubricerat som egenmäktigt förfarande.

– Det var länge sedan han åkte med mig men han har nog tjuvåkt med de flesta av oss, säger Thomas Forsberg som kör sopbil i Motala.

Enligt kommunen har mannen också filmat sopåkarnas arbete.

– Han har legat på taket och filmat, säger arbetsledare Per Andersson.


"Utsätter sig för fara"

Mannens aktiviteter kan innebära livsfara. Enligt polisanmälan var det en ren tillfällighet att en åkare i onsdags upptäckte mannen när han låg gömd bland soporna som skulle tömmas. Om han inte upptäckts hade risken varit stor att mannen kunde ha skadats allvarligt.

– Vi har informerat alla anställda om det som sker och att den här personen utsätter sig för fara, säger Per Andersson.

Han och Motala kommun har tidigare i år varit i kontakt med polisen angående sopmannen och hans beteende. Nu har det slutligen resulterat i en polisanmälan om alla händelser som inträffat från årsskiftet fram till nu.


"Stort intresse för sopor"

Enligt Per Andersson är mannens syfte oklart. Det handlar enligt honom inte om någon som är miljöintresserad eller liknande.

– Nej, det är en sjuk man. Han har ett stort intresse för sopor och hela vår arbetsprocess. Det är sådant som barn brukar vara intresserade av, säger Per Andersson.