Annie Lööfs seger - mer yrkeshögskola

NYHETER

Regeringen slutförhandlar just nu budgeten på Harpsund.

En seger för Annie Lööf (C) blir tusentals nya platser på yrkeshögskolan, erfar Aftonbladet.

Och allt tyder på att Göran Hägglund får igenom höjningen av föräldrapenningen.

Om några timmar slår sig ministrar, partiledare, statssekreterare och gruppledare ned vid långbordet i matsalen på Harpsund för att sjunga snapsvisor och sörpla kräftor. Då har Anders Borg redan avslöjat ungefär vilket utrymme ministrarna har för sina hjärtefrågor.

Men de stora dragen i budgeten är redan fastlagda. Under våren har argumenten stötts och blötts mellan partiledarna och mellan statssekreterarna på samordningskansliet.

Premiär för Lööf

För Annie Lööf är det första höstbudgeten som partiledare. I förra veckan tvärvände hon om bolagsskatten och höll plötsligt med de andra partiledarna om behovet av en sänkning, trots att C tidigare alltid föredragit sänkta arbetsgivaravgifter. För att småföretagen inte ska gå lottlösa hoppades hon få igenom ett investeraravdrag på mellan 10 och 15 procent.

Men en större seger som hon är på väg att ro iland är fler platser på yrkeshögskolan, enligt uppgift till Aftonbladet. I somras slog hon fast att det behövs 10 000 nya platser utöver de 16 000 som finns idag. Det skulle kosta 600 miljoner, en blygsam utgift jämfört med regeringens kommande satsningar på infrastruktur och forskning. Centerpartiet hoppas också få igenom fler lärlingsutbildningar.

– Det här är en fråga som hon har slagits för länge, säger en centerkälla.

”Högre föräldrapenning”

Enligt källor till Aftonbladet kommer även Göran Hägglund få igenom sin hjärtefråga - höjd lägstanivå i föräldraförsäkringen, i dag 180 kronor om dagen. Det är emellertid fortfarande oklart om det blir en höjning till 230 eller 250 kronor. Den större höjningen kostar nästan en miljard.

Men den stora hjärtefrågan - sänkningen av skatten för pensionärer - har KD-ledaren svårare att få igenom i år. Enligt Aftonbladets källor får sänkningen vänta tills budgeten för 2014.