Mattias: Vi såg att folk sprang

Två döda uppger New York-polisen

1 av 3 | Foto: linda forsell
NYHETER

Mitt i morgonrusningen inträffade skottlossningen utanför Empire State Building i New York.

Gärningsmannen Jeffrey Johnsson, 58, dödade sin före detta chef innan han själv sköts till döds av polisen.

– Vi hörde fyra-fem skott som lät som knallskott, säger Mattias Blom från Borås som blev vittne till händelsen.

Vad som orsakade dispyten som ledde till att två personer dog är oklart enligt New York Post. Det arbetsrelaterade bråket inträffade, 9.07 på morgonen lokal tid, 15.07 svensk tid, mitt i morgonrusningen utanför turistattraktionen Empire State Building i centrala New York, USA.

"Lät som knallskott"

Mattias Blom, från Borås är i New York på konferensresa med sitt arbete. Han och kollegan var ute och promenerade på morgonen innan dagens aktiviteter började.

– Vi var på väg neråt mot 5th Avenue i morse när vi hörde fyra-fem skott. Det lät som knallskott så vi tog det inte på allvar, det lät inte allvarligt. Men så såg vi att folk började springa och den första polisbilen kom dit efter en minut.

De såg tre personer som låg på marken utanför Empire State Building och på gatan. De vände och gick tillbaka till hotellrummet och fick se på tv-nyheterna vad det var som hänt. Och insåg då att de hade tur.

– Hade vi inte sinkat oss så mycket på hotellrummet så…Vi var ju inte mer än 100 meter från och i efterhand känns det läskigt att tänka om vi hade hamnat mitt i det.

"Lyfte på huvudet"

Linda Forsell, Aftonbladets fotograf på plats, säger att det är fullt med poliser och avspärrningar kring den kända byggnaden.

Gärningsmannen som själv dödade minst två personer sköts senare till döds av polisen, rapporterar New York Post. 

Rebecca Fox arbetar i en butik mitt emot Empire State Building och hon såg hur en man blev jagad och sedan skjuten.

– Jag såg den beväpnade mannen när han efter att han blev skjuten låg på marken. Han lyfte på huvudet och föll sedan i hop igen, säger hon till Aftonbladet.

Långdragen tvist

CNN rapporterar att gärningsmannen Jeffrey Johnson, 58, fick sparken från sitt arbete som designer för damaccessoarer för ett år sedan. I går återvände Johnsson till sitt gamla kontor och började följa efter sitt offer, sin före detta chef Steve Ercolino,41, skriver New York Post.

På fredagen återvände han igen, klädd i kostym och bärandes på en portfölj.

Enligt CNN hade Jeffrey och Ercolino en långdragen tvist om trakasserier på arbetsplatsen.

På fredagen avslutades dispyten med att Johnsson sköt ett dödande skott i huvudet på den 40-årige mannen.

Polisen sköt människor

Efter att ha skjutit sin chef sköt Johnsson flera människor runt omkring som skottskadades. Och enligt CNN ska några av dem även ha skottskadats av polis när de jagade gärningsmannen.

– Några kan ha råkats skjutas av polismän, sade Ray Kelly under en presskonferens.

Enligt New York-polisen skadades nio personer lindrigt i samband med skottlossningen.

Området avspärrat

Polisen uppges har varit på plats inom några minuter.

– Jag såg en kille som låg på marken täckt i blod. Han var en bit över 30. Folk runt omkring honom grät och en polisskoter ven förbi. Det var kaos, säger Sid Dinsay som arbetar på 5th Avenue till New York Post.

Flera kvarter runt den världsberömda byggnaden spärrades av och polisen bad åt människor att vända hem.

Ambulanser körde under eftermiddagen fram och tillbaka inom området. De två döda kropparna låg kvar länge inom området. En av kropparna, som tros tillhöra gärningsmannen, har förts bort.

Runt om på marken inom avspärrningarna fanns det under fredagseftermiddagen, lokal tid, fullt med gula bevislappar som polisen placerat ut.

Varnade för vapen

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg varnade tidigare under fredagen för "för mycket vapen på gatorna" i sin veckovisa radioshow, skriver New York Post.

– Argumentet "vapen dödar inte folk, folk dödar människor" är en av de mest oärliga sakerna du kan säga", sade han strax före klockan 09.00 samtidigt som han pratade om de strängade vapenlagarna som föreslås i Albany i delstaten New York.

– Det tar en person att trycka av, men om de inte hade haft pistol... Vi är det enda utvecklade landet i världen med detta problem, sade borgmästaren i sin radioshow.