Mobilstrid avgjord - miljarder i böter

NYHETER

De båda teknikjättarna har stridit om vem som uppfunnit vad i mer än ett år.

Nu har en jury i Kalifornien slagit fast att Samsungs mobiler är för lika Apples iphone.

Notan för plagiatet blir rekordhöga sju miljarder kronor – men Samsung har redan överklagat.

Foto: Colourbox
Apple vs Samsung. (Obs: bilden är ett montage)

Under ett års tid har de båda mobiljättarna och konkurrenterna Samsung och Apple stämt varandra för patentintrång i utvecklingen av läsplattor och mobiltelefoner. I går vann Apple den hårda striden.

Efter tre dagars överläggningar kom en jury i Kalifornien fram till att flera funktioner på Samsungs mobiler är för lika Apples, bland annat funktionen att zooma in text genom att dra på skärmen med fingrarna, skriver AP.

Öppnar för nya stämningar

Samsung ska enligt domen betala 1,05 miljarder dollar, motsvarande 6,9 miljarder kronor i skadestånd till Apple.

Beslutet kan nu leda till säljstopp för flera av Samsungs produkter. Apple kan också komma att lämna in fler stämningar mot en rad bolag som säljer telefoner med Googles operativsystem Android, som finns i Samsungs smartphones, skriver TT.

"Kommer att överklaga"

Samsung tänker bestrida domstolens beslut i fallet. De vill först undersöka möjligheterna att hela fallet läggs ned, men de hävdar att de är beredda att föra saken vidare.

"Om vi inte är framgångsrika kommer vi att överklaga det här beslutet i appellationsdomstolen", meddelar företaget i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Extremt invecklad strid

Apple och Samsung står tillsammans för mer än hälften av försäljningen av smartphones runt om i världen. Striden mellan bolagen har beskrivits som extremt invecklad. Samsung menar att Apple har stulit vissa funktioner från Sony och att de anses vara så grundläggande att det är fritt fram för alla att använda. Apple har presenterat hemliga dokument som enligt dem visar att Samsungs produkter är ett rent plagiat på deras produkter.

Utöver striden mellan bolagen är de dessutom inblandade i andra invecklade patentstrider i andra delar av världen, skriver AP.