Sverige köper nya Super-Jas

Kommer kosta Sverige 3 miljarder om året

1 av 2 | Foto: ap
Dagens Jas 39 Gripen.
NYHETER

Sverige har slutit ett avtal tillsammans med Schweiz om att köpa 40–60 exemplar av nya Jas Gripen.

Försvarsmaktens anslag ökar med 300 miljoner kronor 2013 och 2014 samt med 200 miljoner efterföljande år.

Det skriver alliansens partiledare i Svd:s Brännpunkt i dag.

– De närmsta 30 åren så kommer det här att kosta tre miljarder kronor om året, alltså sammanlagt 90 miljarder kronor, säger försvarsminister Karin Enström till Aftonbladet.

Enligt regeringen ska det nya systemet vara i drift i Sverige från och med 2023 och minst 20 år framåt.

I ett underlag till regeringen i mars skrev försvaret att man ville uppgradera Gripensystemet mellan 2020 och 2030 och utveckla just Jas Gripen E/F.

Exakt hur mycket kommer det här att kosta Sverige?

– De närmsta 30 åren så kommer det här att kosta tre miljarder kronor om året, alltså sammanlagt 90 miljarder kronor, sade försvarsminister Karin Enström under presskonferensen i förmiddags.

– Det finns en samsyn med socialdemokraterna.

"Bra förhandlingsläge"

Regeringen skriver att partnerskapet med Schweiz gör att systemet blir kostnadseffektivt. Alternativet, att köpa in utländska flygplan, har analyserats men sett ur flera aspekter blir den nya generationen av Jas Gripen mest effektivt, uppger de.

Partnerskapet omfattar utbildning av piloter och tekniker samt kostnader för underhåll och framtida uppgraderingar.

Partiledarna sätter ingen totalkostnad för systemet. Men projektet har enligt tidigare uppgifter till SR:s Ekot visat sig bli dyrare än de 32–33 miljarder försvaret räknat med.

"Viktigt för svenska industrin"

I juli lämnade Försvarsmakten en hemlig redogörelse till regeringen om vilka besparingar som krävs för att ha råd med Super-Jas. Nu hävdar regeringen att det faktum att Schweiz går in och delar kostnaderna gör att andra försvarsgrenar inte behöver bli lidande om planet utvecklas.

Regeringen skriver att försvarsindustrin med underleverantörer i dag sysselsätter närmare 100 000 personer på ett 70-tal orter i Sverige. Jas-beslutet är, skriver partiledarna, "nödvändigt för vår försvarsförmåga, men också positivt för svenska jobb, svensk export och svensk forskning och utveckling".

FAKTA

Jas 39 Gripen E/F

Jas Gripen finns i fyra versioner, A–D. I dag gör totalt 134 Jas Gripen tjänst i svenska flygvapnet.

Nu lovar regeringen köpa 40–60 plan av en uppgraderad typ (Jas Gripen E/F eller Super-Jas) samt att Schweiz ska köpa 22 plan och dela kostnader.

Modifieringen innebär större skrov, starkare motor och mer kvalificerade radar- och varningssystem.

Partnerskapet med Schweiz omfattar bland annat utbildning av piloter och tekniker samt kostnader för underhåll och framtida uppgraderingar.

I Sverige ska systemet vara i drift från och med 2023 och minst 20 år framåt.

Tidigare uppgifter har talat om att svenska och schweiziska intressen gått isär: att Schweiz vill ha ett tvåsitsigt plan och Sverige ett ensitsigt samt att Schweiz vill ha planet klart snabbare än Sverige.

Källa: Försvarsmakten, Ekot (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM