Breivik flyttad från Ilafängelset

Foto: AP
Breivik i rätten.
NYHETER

Anders Behring Breivik, som i fredags dömdes till 21 års fängelse med möjlighet till förlängning för terrordåden på Utöya, har förflyttats till Skienanstalten i Telemark.

Anledningen är att Ilafängelset, där Breivik suttit under stora delar av rättegången, ska kunna förbereda sig på Breiviks kommande vistelse där.

– Jag kan bekräfta att han har flyttat, säger försvararen Tord Jordet till VG.

Aftonbladet har tidigare berättat om hur terrordömde Anders Behring Breivik kommer att leva i en specialbyggd högsäkerhetsavdelning på Ilafängelset i Bärum.

Men under måndagen flyttades Breivik tillbaka till Skienanstalten i Telemark, där han tidigare suttit, eftersom Ilafängelset ska kunna förbereda sig på den dömde massmördarens kommande vistelse där.

Tre fängelser förberedda

– Överföringen till Ila var mer av praktiska skäl än permanent. Det finns fortfarande några veckor kvar av perioden 10-11 veckor att han skulle sitta i Skien, säger Tord Jordet till VG.

Tre norska fängelser – Ila, Ringerike och Skien – har fått i uppdrag att rusta sig för att kunna ta emot Breivik. Men det 21 år långa fängelsestraffet ska han avtjäna på Ila.