”Vi fick en smörgås och en kopp kaffe”

Här är personalfesterna som inte kostar miljoner

Foto: KARL NILSSON
ENDA UPPSKATTNINGEN ÄR BORTA En gång om året fick Mathias Köppen och de andra på förskolan i Nybro gå på personalfest. Nu är den borta. ”Nu får man inte längre den där lilla klappen på axeln”, säger Mathias.
NYHETER

Tack för kaffet!

Mer än så blir det inte i Nybro, sedan den årliga personalfesten drogs in.

– När kommunen drar in alla morötter börjar det gnällas i hörnen, ­säger förskolläraren ­Mathias Köppen.

Medan statliga myndigheter som Säpo och Tillväxtverket satsar på dyra personalfester är det knapert i landets kommuner och landsting.

Mathias Köppen, förskollärare i Nybro, berättar om den försvunna festen:

– Personalfesten var den enda lilla uppskattning man fick för att man gjort ett bra jobb under året.

Han konstaterar att det enda kommunen nu bjuder på är gratis kaffe:

– Besparingarna i stort har gjort att det blir sämre stämning, personalfesten är en del av det. Då får man inte längre den där lilla klappen på axeln.

”Blir full i skratt”

Gratis kaffe fick även Kerstin Röstlund, mellanstadielärare på Strömsbro skola i Gävle kommun, när det nyligen var kick-off. Men inte särskilt mycket mer:

– Man blir full i skratt när man läser om Säpos fester. När vi hade kick-off efter sommaren träffades vi i en park i Gävle. Då blev vi bjudna på smörgås, en kokosboll och en kopp ­kaffe, berättar hon.

Sedan gick personalen Hälsans stig.

Kerstin Röstlund tycker att det var en fin kväll, men säger:

– Man ska inte slösa med skattemedlen, men lite uppskattning bör folk få inom rimliga gränser. Den kakan är alldeles för liten för oss.

Avbeställd jultallrik

Hon minns hur det var julen 2009:

– Då gick det ut ett ­dekret från kommunen till rektorer, ”har ni beställt jultallrik till personalen, då måste ni avbeställa”. Vi har en pressad arbetssituation, men känner oss inte uppskattade och inte sedda, säger Kerstin Röstlund.

Gävle satsar 619 kronor per anställd och år på internrepresentation.

Nybro satsar 300 kronor, till exempel bjöds alla anställda på korv och aktiviteter vid den nyinvigda simhallen 2011.

FAKTA

Tvingades betala jultallriken själva – Kommunanställda läsares egna berättelser

■ ■ ”Arbetar på sjukhus sedan elva år till­baka, har inte varit på någon betald fest ­sedan jag började. Vi betalar alltid själva. Sedan jag blev anställd har jag fått en lunch per år i samband med utbildningsdag.”

■ ■ ”Jag blir så förbannad när jag läser om ­alla personalfester. På min arbetsplats, en kommunal skola, får vi en hemlagad matbit två gånger om året vid terminslut och start i skolans lokaler. I julklapp en pocketbok.”

■ ■ ”Förut fick vi gå ut tillsammans och äta en, två gånger per år. Jag jobbar inom förvaltningen för funktionshindrade i Örebro. Detta är helt indraget sen några år tillbaka. Vill vi umgås för att hålla ihop gruppen och göra något roligt är det ur egen ficka. Det finns helt enkelt inget som heter personalvårdande festligheter alls.”

■ ■ ”Jobbar som undersköterska inom kommun och vi får inga personalfester alls, vi får ­någonting värt 150 kr i julklapp.”

■ ■ ”Fest … i kommunen där jag jobbar som sjuksköterska får vi betala vår jultallrik själva eller koka gröt och skinksmörgås. Och då delar vi på kostnaden.”

■ ■ ”De senaste åren har vi fått äta för 70 kronor per person till jul. Vi har fått dela på en mindre chokladkartong till jul (nio personer). Något enstaka tillfälle har vi som ­belöning fått köpa fika för 50 kronor per person. Det är Nybro kommun det!”

■ ■ ”Jag jobbar som gymnasielärare. I Leksands kommun bjuds vi på lunch första arbetsdagen efter sommarlovet, och på middag vid en avtackningsfest i slutet på läsåret. Däremellan har vi den stora förmånen att äta en jultallrik till det subventionerade priset av 100 kronor. Japp, det var allt som slösas på oss.”

■ ■ ”När jag jobbade på Stockholms socialförvaltning fick vi en biobiljett och lagade egen julmiddag som intogs i personalrummet. Tjohoo, man kände verkligen att arbetsgivaren uppskattade ens otroligt slitiga jobb!”

Inom Stockholms landsting ska vi vara tillgängliga året om, dygnet runt. Storhelger krävs varje år. Personalfest är ingenting som bjuds på. Vi får själva betala några hundra för att vara med. Varje år blir det dyrare och dyrare. Landstinget bjuder inte på någonting.”

■ ■ ”Arbetar i Falköpings kommun som lärare. Vi får betala själva för allt kaffe och när vi äter pedagogisk lunch med eleverna. En gång per läsår blir vi bjudna på dagens lunch. Personalfest betalar vi själva.”

■ ■ ”Kommunen bjuder oss på en sallad som sommaravslutning och till jul får vi risgrynsgröt och skinksmörgås! Allt annat får vi betala själva! Till och med den pedagogiska lunchen som vi äter tillsammans med förskolebarnen!”