Åklagare utreder om Arafat mördades

Foto: Nasser Nasser/Scanpix
Nya uppgifter Radioaktivt gift har hittats i förre Palestinaledarens Yassir Arafat kalsonger, sjal och tandborste. Nu kräver hans änka, Suha Arafat, en mordutredning.
NYHETER

Yasser Arafat kan ha förgiftats med radioaktivt polonium.

Nu utreder franska åklagare om den förre palestinske ledaren mördades, uppger nyhetsbyrån AFP.

Foto: AP
Suha Arafat.

I förra veckan fick ett schweiziskt labb klartecken av Arafats familj att påbörja en undersökning av hans kropp.

Nu har franska åklagare öppnat en mordutredning om den palestinske ledarens död, uppger källor med insyn i fallet för nyhetsbyrån AFP.

Höga halter av radioaktivt ämne

Yasser Arafat dog hastigt på ett militärsjukhus i Paris 2004. Innan sin död drabbades han av diarréer, kräkningar och tappade i vikt. Bara några veckor tidigare hade han varit fullt frisk. I juli uppdagades misstankarna om att han kan ha giftmördats. Efter en analys av hans kropp, utförd på uppdrag av tv-kanalen Al-Jazeera, upptäcktes att det fanns höga värden av polonium-210 i proverna. Samma radioaktiva ämne dödade den ryska agenten Alexander Litivinenko i London 2006.

"Min man dog på ett underligt sätt"

Efter Al-Jazeeras avslöjande har Arafats änka, Suha Arafat, kämpat hårt för att få till stånd en mordutredning och en ny analys av kroppen.

– Min man dog på ett underligt sätt. Det finns tecken som leder en att tro att han blev förgiftad, sa hon till den franska tidningen Le Figaro i förra veckan.

Den palestinska myndigheten välkomnar det franska beslutet om att inleda en mordutredning. President Mahmud Abbas har officiellt bett president Francois Hollande om hjälp med att undersöka Arafats död, skriver TT.