Så bra är Samsungs nya surfplatta

Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson sätter

En Ipad och en Samsung Note II.
NYHETER

BERLIN. Samsung skruvar upp kriget mot Apple.

I kväll lanserades den nya vassa surfplattan Note II.

En sådan har inte Apple även om det ryktas om en lansering i oktober.

Inför ett överfyllt auditorium i centrala Berlin visade Samsung upp sin senaste kombinerade surfplatta och mobil. En produkt som på engelska ofta kallas "phablet" en lek med orden Phone och tablet.

Produkten hamnar mitt emellan smarta mobiler och surfplattor en en 5,5-tums skärm med hd-kvalitet. Ett område där Apple inte har något att erbjuda. Åtminstone inte ännu.

Samsungs högsta chefer är påtagligt irriterade över förlusten mot Apple i den enorma patenträttegången i Usa. Men de lovar att Samsung oavsett hur det slutligen går ska vara den ledande leverantören av mobila produkter framöver.

Större än första modellen

Nya Samsung Note II är aningen större än den första modellen och väger två gram mer. Det beror till största delen på att skärmen blivit större. 5,5 istället för 5,3 tum. Note II har också fått större flashdisk på 64 GB och en vassare fyrkärnig processor på 1,6 Ghz. Interminnet har fördubblats till 2 GB och den nya surfmobilen har den senaste versionen av operativsystemet Android, 4.1, även kallat Jelly Bean.

Precis som föregångaren klarar den 4G/lte och har också stöd för senaste Bluetooth 4.0

Note II kommer till Sverige i oktober och kommer att kosta runt 6 800 kronor utan subventioner.

FAKTA

Samsung Note II

Pris: 6 800 kronor

Skärm: 5,5 tum hd

Processor: 1,6 Ghz fyra kärnor

Tryckkänslig skärm: Ja

Storlek: 151,1x80,5x9,4 mm

Vikt: 180 gram

4g: Ja

Kamera: 2 (en 8MP bak och 1,9 MP fram)

Omdöme: En häftig upplevelse. Men jag kan inte ge fem plus till en "phablet". Den är för stor för att funka som enda telefon. Men som bärbar surfplattan är den otroligt smidig. Apple får skynda sig och täppa hålet om inte Samsung ska äga det här segmentet.