GW: Sigrid är mördad

Falska vittnesuppgifter bakom gripandet

1 av 6 | Foto: Norska polisen
De sista bilderna på Sigrid innan hon försvann.
NYHETER

Leif GW Persson är övertygad om att försvunna Sigrid, 16, mördats.

Fortfarande finns inga spår efter henne.

Nu har en våldtäktsdömd man gripits misstänkt för att ha ljugit för polisen.

Norska Sigrid Giskegjerde Schjetne, 16, har varit spårlöst försvunnen i nästan fyra veckor.

I går greps en man i 25-årsåldern i anslutning till fallet, rapporterar norska TV2. Enligt uppgifter till NRK ska mannen dock ha gripits redan i måndags.

Falska vittnesuppgifter

Mannen, som dömdes för våldtäkt 2007, ska själv ha sökt upp polisen för att lämna uppgifter i fallet, skriver VG.

Nu misstänker polisen att han ljugit.

Vid en rekonstruktion av hans uppgifter upptäckte polisen att de inte stämde, skriver VG.

Enligt norska Dagbladet ljuger mannen om var han befann sig vid en bestämd tidpunkt och misstänks för osann utsaga.

Kriminologen Leif GW Persson tror inte att lögnen per automatik betyder att mannen ligger bakom Sigrid försvinnande. Det eftersom han ska finnas bor i närheten av området där polisen hittat saker efter Sigrid och tidigare är dömd för brott.

– Det händer, det är inte så bestickande i sig. De är inte dummare än att de vet att polisen kommer att komma ändå, säger han.

– Att han lämnat felaktiga uppgifter kan bero på att han håller på med någon annan skit som han inte vill ska komma fram.

”Viktigt att hitta kroppen”

Leif GW Persson har följt fallet och är övertygad om att Sigrid mördats.

– Normalt när de försvinner tar de inte av sig strumpor. Troligtvis har hon blivit utsatt för övergrepp och dödats i samband med det. Det viktiga nu är att hitta kroppen. Hopplöst är det inte, tre veckor är inte så jävla lång tid. Men även om de hittar kroppen kan det efter den här tiden vara problematiskt att styrka dödsorsaken, säger han.

Oslopolisen bekräftar gripandet, men vill inte lämna ytterligare kommentarer.

– Vi kan bekräfta att ett vittne i Sigridfallet är gripen för falsk utsaga. Vittnet har förhörts, säger polisinspektör Hanne Kristin Rhode vid Oslopolisen i ett pressmeddelande i dag, enligt TV2. Mannen kommer i nuläget inte att begäras häktad.

Inte heller den gripne mannens försvarare, Kim Gerdts, vill kommentera gripandet utöver att han tycker att polisen begått ett misstag.

– Vi menar att det här är olagliga tvångsmedel och det kommer att få ett efterspel, säger han till VG.

”Ingen förstagångsförbrytare”

Sigrid var på väg hem från en kompis natten mot den 5:e augusti i Oslo när hon försvann. Senare har bland annat hennes mobiltelefon, skor och en av hennes strumpor hittats i området där hon försvann.

Ett stort antal förhör har hållits och polisen har jobbat intensivt med fallet sedan hon anmäldes försvunnen. Oslopolisen har också efterlyst flera bilar som iakttagits av vittnen eftersom ett av huvudspåren i utredningen är att Sigrid förts bort i en bil.

– Om den här mannen anhålls och har en bil är det där de får sätta in stöten. Om de går igenom bilen kan det börja vissla runt hörnet, säger Leif GW Persson.

Enligt honom är det svårt att städa bort alla spår från en person som exempelvis lagts i ett bagageutrymme. Leif GW Persson menar att den gripne mannens liv måste kartläggas i detalj. Även om han själv inte tror att det är sannolikt att mannen ligger bakom försvinnandet är det en besvärande faktor att mannen tidigare dömts för våldtäkt.

– Det är en indikator som inte är bra, sådana personer blir automatiskt högintressanta. Det här är inte brott som begås av förstagångsförbrytare.

Pratade med tidning

Dagbladet skriver i dag att tidningen tidigare pratat med den nu misstänkte mannen.

I en hittills opublicerad intervju berättar han för tidningens reporter att han dagen efter Sigrids försvinnande gav sig ut på en långtur i sin bil till ett sälle flera min utanför Oslo. Han säger också att han tog kontakt med polisen när han kom hem igen på söndagen för att berätta vad han observerat natten innan. Han säger till Dagbladet att han hörde skrik och att han såg flera bilar i området under den aktuella tiden.

När tidningen kontaktade mannen igen för att få fler detaljer ändrade han flera detaljer i sin berättelse.

NRK skriver i dag att polisen gjort en husrannsakan hemma hos mannen. I hans bostad ska narkotika ha hittats.

Sigrids föräldrar har i dag suttit i ett flera timmar långt möte med polisen tillsammans med familjens målsägarbiträde Harald Stabell, skriver Dagbladet.

– Vi känner gripandet är ett steg i rätt riktning. Det visar att polisen gör ett grundligt arbete och framsteg, säger föräldrarna genom Harald Stabell, till tidningen.