Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Hon vill göra som Margot”

Mona Sahlin satsar vidare på en internationell karriär

Två förlorade toppjobb på kort tid.

Men Mona Sahlin (S) har långt ifrån gett upp hoppet­ om en internationell karriär.

– Hon vill göra som Margot Wallström, säger en S-källa.

Vill inte bli PR-konsult Mona Sahlin fick inte jobbet som generalsekreterare i den globala Socialistinternationalen, SI. Vad hennes nästa steg blir vill hon inte avslöja. ”Men jag vill fortsätta där jag kan förändra saker”, säger hon.   Vill inte bli PR-konsult Mona Sahlin fick inte jobbet som generalsekreterare i den globala Socialistinternationalen, SI. Vad hennes nästa steg blir vill hon inte avslöja. ”Men jag vill fortsätta där jag kan förändra saker”, säger hon. Foto: Mark Wessels

På tre månader har den förra S-ledaren Mona Sahlin, 55, gått miste om två internationella toppjobb. I våras nominerades hon av regeringen till posten som chef för FN-organet ILO, men förlorade.

De senaste veckorna har Sahlin bedrivit en kort men ­intensiv kampanj för att försöka­ ta över som general­sekreterare i den globala Socialistinternationalen, SI. Målet har varit att reformera en organisation som hon och många andra kritiserat för att vara ­både odemokratisk och gubbig.

Förlorade knappt

Men när rösterna var räknade på kongressen i Kapstaden i Sydafrika stod det klart att Sahlin förlorat med knapp marginal.

– Det var så oerhört nära, jag är stolt över stödet för förändring men besviken över att det inte räckte. Nu måste ledar­skapet ta hänsyn till att så många visar missnöje, säger Mona Sahlin.

Sedan hon lämnade parti­ledarposten 2011 har Mona Sahlin varit tydlig med att hon vill arbeta vidare. Men än så länge har hennes cv bara fyllts på med ett par styrelseuppdrag.

Men trots två raka förluster har Sahlin inte gett upp hoppet om en internationell karriär, erfar Aftonbladet.

– Efter att hon avgick fick hon tidigt frågor av regeringen om bland annat lands­hövdingsuppdrag. Men hon ser sin framtid i det internationella, att göra karriär precis som Margot Wallström, säger en S-källa.

Populär i utlandet

Wallström har sedan hon lämnade den svenska politiken varit EU-kommissionär i tio år och haft ett tungt FN-uppdrag.

På hemmaplan har Mona Sahlin sedan 1995 fått leva med den så kallade ”Toblerone-­affären”. Men på det globala planet är skandalen mer okänd.

– Mona är väldigt populär internationellt och inte alls kontroversiell på det sättet som hon är i Sverige. På det globala planet kan hon fokusera på att lyfta fram progressiv politik. Det kommer förslag till henne från flera håll i världen, säger en S-källa.

Sahlin själv vill ännu inte avslöja vad hennes nästa steg blir.

– Jag vet inte riktigt än, det har bara gått några timmar ­sedan omröstningen. Men jag vill fortsätta där jag kan förändra saker, så jag tänker inte bli PR-konsult i alla fall, säger hon.

Wallströms toppjobb

FN:s representant för sexuellt våld i krigsdrabbade områden 2010–2012.

EU-kommissionens första vice ordförande 2004–2010.

Tidigare varit både socialminister och suttit med i Socialdemokraternas verkställande utskott.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet