Lambertz nya utspel

Trots kritiken – lyfter fram nya uppgifter i Quick-fallet

1 av 3 | Foto: Lasse Allard
BRÅK 1. Lambertz och Leif GW Persson rök ihop i SVT:s ”Aktuellt”, och bråket fortsatte när kamerorna hade slocknat. ”Den jäven pratar jag aldrig mer med”, sa GW när de skildes åt.
NYHETER

Debatterna och bråken om fallet Thomas Quick fortsätter.

Göran Lambertz har kritiserats för sitt utspel på DN:s debattsida i förra veckan – i dag gör han ett nytt på samma plats.

– Det är en plikt för mig att agera, skriver den förre justitiekanslern.

Foto: Lasse Allard
Göran Lambertz.

I en artikel på Dagens Nyheters debattsida skrev justitierådet Göran Lambertz förra måndagen bland annat att bevisningen för att Thomas Quick, som i dag heter Sture Bergwall, är skyldig till två mord är övertygande.

Har kritiserats

– Jag tycker att man har dragit förhastade och väldigt ofta felaktiga slutsatser av det som har kommit fram. Det finns ett stort utrymme för att peka på att det finns stark bevisning mot honom. Jag vill försöka att vända skutan rätt, jag tycker att det har gått så snett att det blev samhällsfarligt, har Lambertz sagt.

Men han möttes av en kritikerstorm, hamnade i storbråk med Leif GW Persson och sågades av Jan Guillou.

”Många blundar för bevisning”

Samtidigt menade andra att det ändå var bra att Lambertz problematiserade den av många vedertagna sanningen att Quick är helt oskyldig.

I går debatterade Lambertz mot bland andra Leif Silbersky i SVT:s debatt.

Nu kommer ytterligare ett inlägg i debatten från den förre justitiekanslern.

DN debatt skriver han att de som menar att fallet Thomas Quick är en ”gigantiskt rättsskandal” blundar för ”den bevisning som faktiskt finns”.

Fem nya punkter

– Mot den bakgrunden är det en plikt för mig som någorlunda insatt i ärendet att agera, skriver Lambertz.

– Problemet är att den bevisning som faktiskt finns ignoreras eller förminskas.

I artikeln tar han också upp fem nya uppgifter som han menar att Quick inte kan ha fått från någon annan och som ”svårligen kan förklaras på något annat sätt än att han var på plats”. Uppgifterna Lambertz pekar ut handlar bland annat om mordet på en ung norsk kvinna som enligt rättsläkarutlåtandet kräkts i samband med att hon dödades.

– Detta kände inte förhörsledaren till när Bergwall nämnde att hon kräkts. Saken hade heller inte omnämnts i medierna, skriver Lambertz.

"Beläggen redan avfärdade"

Mattias Göransson, som är chefredaktör på Filter och som arbetade tillsammans med Hannes Råstam om Thomas Quick-boken, avfärdar uppgifterna som Lambertz i dag presenterar.

– På samtliga punkter har han använt sig av belägg som redan är avfärdade i resningsärendena. Det som är mest upprörande, som gjorde att jag inte ens kunde sova i natt, är att han bara ignorerar när folk påpekar rena faktafel, säger han.

Efter Lambertz tidigare debattartikel skrev Mattias Göransson tillsammans med Jenny Küttim, researcher och faktagranskare för "Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare", en replik där de punkt efter punkt citerar resningsbesluten och bemöter Lambertz påståenden.

Mattias Göransson säger att han och Jenny Küttim kommer att skriva en replik även till dagens debattartikel.

"Ingen rolig resa"

Polisprofessor Leif GW Persson tror att skälet till att Göran Lambertz skriver ytterligare ett debattinlägg är att han helt enkelt inte vill ge vika.

– Han anlade brasan år 2006 när han kom fram till att det inte var några problem med hur Quickutredningarna gått till. Det här är den största rättsskandalen i Europeisk historia och det måste kännas tungt för honom. Det är nog därför han bestämt sig för att köra det här ända till slutet, och det blir nog ingen rolig resa.

FAKTA

Lambertz nya punkter

Förra måndagen tog Göran Lambertz upp fem omständigheter som Sture Bergwall lämnat och "som inte kan ha sitt ursprung hos någon annan" på DN:s debattsida. I den nya debattartikeln som publiceras i dag tar han upp fem nya.

En inristning i en björk hittades vid en bergsformation under utredningen av mordet på en nioårig norsk flicka. Sture Bergwall sa att han gjort den. "Inristningen stämde illa med den skiss som Bergwall hade gjort innan man sökte efetr den. Men senare gjorde han en korrekt skiss".

Bergwall berättade opåkallat att samma nioåriga flicka hade en "mindre färsk ärrbildning" på armen.

Angående mordet på den 11-årige pojken nämnde Bergwall för sin advokat, innan det var känt på annat sätt, att det kom ett ljud som från en dieselmotor när han väntade i bostadsområdet för att ta en pojke. Vid kontroll visade det sig att det uppstod ett högt ljud när fläktsystemet aktiverades vid en bestämd tid på morgonen.

Efter mordet på en ung israel hittades blod på insidan av mordoffrets undertröja. Bergwall berättade att han efter mordet smekt kroppen innanför kläderna. I ett utlåtande från SKL sägs: "Besudlingarna har delvis avsatts vid smetande kontakt med föremål eller liknande som varit besudlat med inte helt stelnat blod. Frågan om nämnda besudlingar avsatts med hand lämnas öppen".

Bergwall berättade angående mordet på en ung norsk kvinna att hon kräkts när hon dödades, något som enligt rättsläkarutlåtandet stämde.

Källa: DN Debatt