Kidnappningsdom i hovrätten

Foto: Privat
Parastou Namdar, 23, och Elias Vecalius, 26.
NYHETER

Höjt skadestånd och tio års fängelse för människorov istället för tingsrättens tidigare dömda åtta.

Svea Hovrätt skärper straffet för Parastou Namdar, 23, och Elias Vecalius, 26, som kidnappade den 25-årige Uppsalastudenten i december förra året, i dagens beslut.

– De har satt hans liv i fara, säger Lars Hedvall, åklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Foto: Andreas Bardell
25-åringen hölls kidnappad i åtta dagar i ett hus Robertsfors i Västerbotten. Här letar polisens tekniker bevis i fastigheten.

I december sövdes den då 25-årige Uppsalastudenten ner och fördes bunden bort till ett utkylt hus i Västerbotten där han hölls fången i en vecka. När tingsrättens dom föll i slutet på maj ansågs det vara uteslutet att det rörde sig om något annat än kidnappning i syfte att utpressan Uppsalastudentens familj.

Och efter överklagan till Svea hovrätt skärps straffet. Kidnapparna Parastou Namdar och Elias Vecaliushar döms till tio års fängelse för människorov och stöld. De ska även betala 187 300 kronor i skadestånd till den kidnappade studenten, en höjning med 54 000 kronor.

– Gärningen var såpass hänsynslöst utförd, planerad och hans liv har satts i fara, därför yrkade jag på ett strängare straff, och jag är glad att hovrätten lyssnade på mina argument, säger Lars Hedvall.

– Jag har precis fått den och kan inte säga något mer än att de har skärpt straffet med två år, säger Leif Silbersky, Parastou Namdars försvarsadvokat.

Drogades via köttfärspaj

Både Parastou Namdar och Elias Vecalius har hela tiden nekat till brott och menat att Uppsalastudenten beställt sin egen kidnappning.

Den tredje personen, "fångvaktaren", som äger huset där Uppsalastudenten hölls fången, har däremot erkänt brottet.

26-åringens dom om sex års fängelse för människorov, står fast.

– Jag hade yrkat på ett strängare straff, men hans inblandning i kidnappningen är inte lika allvarlig som för de andra två, därför tycker jag det är mer skäligt att behålla hans straff på samma nivå, säger Lars Hedvall.

Utpressning motivet

Kidnappningen genomfördes under natten mot den 29 december förra året. De tre åtalade förde då bort den 25-årige studenten, från hans lägenhet i Uppsala. Syftet var, enligt åklagaren, att pressa familjen på stora summor pengar.

Studenten sövdes ner med sömnmedlet Stilnoct som han fick i sig via en köttfärspaj. Sedan fördes han till ett hus utanför Robertsfors i Västerbotten där han hölls fången fram till 4 januari då han hittades av polis.

Kidnappningen var en överraskning

Under rättegången i Uppsala tingsrätt har Parastou Namdar sagt att kidnappningen var en överraskning för 25-åringen. Men hennes expojkvän, Elias Vecalius, gav en annan förklaring.

Uppsalastudenten, vars far är affärsman, beställde sin egen kidnappning för att bräcka en rivaliserande företagarfamilj i hemstaden Linköping. Tanken var att han skulle bli lika känd som Sibachefen Fabian Bengtsson som var en "nolla" innan han kidnappades 2005.

– Jag är pr-konsult, sade läkarstudenten inför förbluffade åhörare i rätten.

Alla tre kommer sitta kvar i häktet tills dess att fängelsestraffet verkställs.

FAKTA

Så kidnappades Uppsalastudenten

Runt den 13 december: Den 26-årige läkarstudenten ringer och bokar en skåpbil på hyrbilsfirman i Mölndal.

18 december: Förre husägaren, Gösta Dahlström, postar nycklar och köpekontrakt till 26-åringen.

16 december: Köpet av den övergivna skolan i Robertsfors görs upp på Blocket. Den andra av de nu häktade 26-åringarna blir ägare till huset mot en köpe­skilling på 50 000 kronor.

25–26 december: Den 26-årige läkarstudenten befinner sig, enligt sin pappa, i Malmö. Enligt uppgift till polisen försöker han via internet köpa elchockbatonger och knockoutdroppar från en person i staden.

27 december: På förmiddagen köper den 26-årige läkarstudenten en bil, en röd Renault Clio, i Linköping. Den säljs som reservdelsbil för 3 000 kronor och kokar när de vid 15.30-tiden är framme vid hyrbilsfirman i Mölndal, där de hyr skåpbilen.

28-29 december: Någon gång under natten misstänker polisen att den 25-årige studenten förs bort från sin lägenhet i den hyrda skåpbilen.

2 januari: Den 23-åriga kvinnan och den 26-årige läkarstudenten grips i en bil på E4 utanför Uppsala.

3 januari: Polisen ­efterlyser skåpbilen.

4 januari: Fångvaktarens pappa pratar med sin son på telefon, han uppger då att han är i skolan i Robertsfors. Klockan 13 ­befrias den kidnappade 25-åringen från källaren av polis. Den 26-årige husägaren grips.