Assange: ”Jag är fri inom ett år”

Wikileaksgrundaren spår att han lämnar Ecuadors ambassad som en fri man

Foto: ap
NYHETER

Max ett år – sedan har Sverige lagt ner utredningen mot Wikileaksgrundaren.

Det tror Julian Assange själv.

– Det är det troligaste scenariot, säger han.

Julian Assange, 41, misstänks för två fall av sexbrott i Sverige som ska ha inträffat 2010. I juni beslutade Storbritanniens högsta domstol att Wikileaksgrundaren skulle utlämnas till det svenska rättsväsendet – då flydde Assange till Ecuadors ambassad i London och sökte politisk asyl.

Som han nu har fått beviljad, men han är ändå ”fånge” på ambassaden. Lämnar han den grips han av brittisk polis.

Lämna som fri man

Men nu vädrar Assange frihet. I en intervju som sändes i torsdags i Ecuador spår Wikileaksgrundaren att han kan gå ut på Londons gator som en fri man inom ett år.

– Jag tror att det här kan vara löst inom sex till tolv månader. Det är min uppskattning, säger han i en intervju med Gama TV skriver BBC.

”Fallet läggs ner”

– Den svenska regeringen kan lägga ner undersökningen. Jag tror att det är det troligaste scenariot. Kanske kan de efter en noggrann undersökningen av vad som hänt lägga ner fallet.

Assanges kommentar kommer kort efter att Storbritanniens utrikesminister William Hague sagt att det inte finns ”någon lösning i sikte”, skriver BBC.

FAKTA

Assange och Wikileaks

Wikileaks grundades av australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits hemliga. Tusentals dokument, främst amerikanska, har lagts ut på sajten.

2010 efterlystes Assange av Sverige, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Han greps i Storbritannien.

Efter juridisk långbänk slog högsta instans i Storbritannien i juni i år fast att Assange ska överlämnas till Sverige.

Den 19 juni tog sig Assange till Ecuadors ambassad i London och sökte politisk asyl.

Assange hävdar att han riskerar att bli utlämnad från Sverige till USA, och att han där riskerar dödsstraff för Wikileaks avslöjanden.

(Källa: TT)

ARTIKELN HANDLAR OM