Neurosedynskadade får ursäkt

50 år efter efter medicinskandalen

NYHETER

I dag kom till sist ursäkten till alla neurosedynskadade.

Läkemedelsföretaget Grünenthal väntade 50 år med att be om förlåtelse för de skador som medicinen orsakat.

– Det är en rätt så tom ursäkt och innehåller ingenting, säger Björn Håkansson, ordförande för Föreningen för de neurosedynskadade.

Foto: lasse olsson/scanpix

Medicinskandalen kring neurosedyn inträffade under 1960-talet. Gravida kvinnor fick medlet utskrivet för illamående och många barn fick grava missbildningar.

66 barn dog

I Sverige föddes 115 levande barn med neurosedynskador. Cirka 66 stycken beräknas ha dött i samband med födseln. 

Inte någon gång har läkemedelsföretaget bakom medicinen, Grünenthal, bett om ursäkt.

Förrän i dag med orden: "Vi ber om ursäkt för att vi under nästan 50 år inte har lyckats nå ut till er. I stället har vi tigit, och för det är vi väldigt ledsna. Vi ber er att tolka vår långa tystnad som ett uttryck för den chock som ert öde har orsakat oss."

Kryper till korset

Men Björn Håkansson anser att det är sent påkommet.

– För oss i Sverige betyder det relativt lite. I dag är vi 99 personer som fortfarande lever och vi har aldrig fått något av Grünenthal eller något erkännande. Vi har fått ersättning från Astra och de har behandlat oss betydligt bättre, säger han.

I Sverige såldes äkemedlet av Astra och 1969 gjordes en förlikning mellan bolaget och de skadade barnen.

Björn Håkansson föddes med kortare armar och tre fingrar på varje hand. Ursäkten ser han inte som någon upprättelse.

– Nej, efter 50 år så kryper de till korset på grund av att de är stämda i flera länder. De hade aldrig gjort de om de inte hade haft trycket på sig.

FAKTA

Larmet nådde inte Sverige

■ ■1954 utvecklar läkemedelsföretaget Grünenthal ett lugnande medel. I Tyskland kallas det Contergan och i Sverige Neurosedyn.

■ ■I början av 1960-talet upptäcks att flera gravt missbildade barn föds i Sverige. I Tyskland hade medicinen redan stoppats då på grund av missbildningar men larmet nådde inte Sverige.

■ ■Astra rätten att sälja läkemedlet i Sverige och 1965 stäms företaget av Föreningen för de neurosedynskadade. I oktober 1969 når de en förlikning med bolaget som innebär att de drabbade får drygt 3 600 kronor i månaden i ersättning.

■ ■I dag lever 99 neurosedynskadade i Sverige.