Kravet på Bildt: Ny utredning

NYHETER

I nästan 20 år har UD hänvisat till en rapport som visar att Dag Hammarskjölds död var en olycka.

När författaren nu backar från slutsatsen kommer krav på Carl Bildt och UD om en ny utredning.

– De har ett ansvar mot svenska folket att visa vad som hände, säger förre ­ärkebiskopen KG Hammar.

Foto: PONTUS ORRE
Carl Bildt.

Sedan 1993 har den före detta ambassadören Bengt Rösiös utredning utgjort Sveriges officiella hållning i vad som orsakade Dag Hammarskjölds död 1961. Slutsatsen

i rapporten var, trots många redovisade frågetecken, att kraschen var en ren olycka.

”Har ett ansvar”

När det i somras blev känt att en juristkommission ska granska nya upp­gifter runt ­haveriet och lägga fram rapporten för FN:s general­församling svarade UD med att lägga upp ­Rösiös rapport på sin hemsida.

Att författaren nu inte längre tror på sina egna slutsatser gör att flera personer med koppling till den nya kommissionen kräver att UD granskar Hammarskjölds död på nytt.

– De har ett ansvar mot svenska folket att visa vad som hände, vad man har ­vetat och vad man eventuellt har dolt. Särskilt nu om Rösiö ­inte håller sig till sin egen utredning. Då blir det märkligt om UD gör det, ­säger förre ärkebiskopen KG Hammar.

Han får medhåll av ­Henning Melber, tidigare kanslichef på Dag Hammarskjöldstiftelsen.

– Om författaren nu tycker att det finns allvarliga tvivel så måste de reagera, säger han.

Ska prata med Rösiö

Carl Bildt gick i går inte att nå för en kommentar. Anders Jörle, vikarierande pressekreterare för utrikesministern, säger att de måste prata med Bengt ­Rösiö innan de kan uttala sig.

– Jag tror inte att vi har ­anledning att kommentera det här just nu. Dels har det gjorts en utredning av ­Rösiö och andra. Vi får ­höra med ­honom hur han tänker runt det här, säger Jörle.