Brutus sköts ihjäl – utredningen anmäls

”Vi kommer fortsätta kämpa”

1 av 4 | Foto: Privat
Brutus med sin husse, Hasse Nilsson 33 år.
NYHETER

Polisjakten i Skåne fick förödande konsekvenser för matte Henrietta Kozica och husse Hasse Nilsson.

En polisman klev in på familjens tomt och sköt familjens 10-årige hund Brutus i huvudet.

Nu anmäls polismyndigheten till justitieombudsmannen för bristande utredning av händelsen.

Det var i juli som Henrietta Kozica och Hasse Nilsson förlorade sin älskade hund Brutus. En polisman med sin tjänstehund jagade inbrottstjuvar i Skäret i Skåne. Spåren ledde in dem till Henrietta och Hasses villatomt i där den 10-årige hunden Brutus vistades. Gärningsmännen syntes inte till. Polismannen riktade upp sitt vapen och sköt Brutus i huvudet.

Olika berättelser

Berättelserna om vad som egentligen hände går isär.

Enligt polismannen försökte Brutus komma åt hans tjänstehund och försökt nafsa eller bita polisen i armen. Han ska då ha varit tvungen att skjuta Brutus på max en meters håll. Enligt matte Henrietta Kozica var det ungefär fyra meter mellan polisen och Brutus, och Brutus ska ha stått lugnt med sidan mot polismannen.

– Sedan backar polisen två steg, tar upp sitt tjänstevapen och skjuter. Jag blev helt förskräckt, jag vet ju inte varför han gör så, sa Henrietta Kozica till Aftonbladet efter händelsen.

Polisutredningen JO-anmäls

Brutus fördes till djursjukhuset i Helsingborg, men hans liv gick inte att rädda. Händelsen utreddes av polisens internutredare och beslutet att inget åtal skulle väckas togs i slutet av juli. Åklagaren menade då att det inte gick att bevisa någonting annat än att polismannen verkligen befann sig i en nödsituation.

Nu anmäls polismyndigheten till justitieombudsmannen för bristande utredning av händelsen. Enligt anmälaren, en man i Landskrona, har polismyndigheten både lagt ner utredningen och vägrat att svara på brev om händelsen.

”Känner sig besviken”

Matte och husse ska själva göra en omprövning av fallet.

– Vi har en advokat som jobbar med ärendet. Vi hoppas att det ska tas upp igen och att en utredning görs ordentligt. De ska göra det som de är skyldiga till att göra, säger matte Henrietta Kozica.

– Jag saknar Brutus. Det är klart att jag saknar Brutus. Men det som är jobbigast nu är att man inte får det man borde vara berättigad till. En upprättelse. Man känner sig besviken, men vi kommer fortsätta kämpa.