"Jag är rädd och vågar inte bo hemma"

Behrang Miri kastade ut Tintin från bibliotek – trakasseras

NYHETER

En massiv debatt blossade upp efter att Behrang Miri bestämde sig för att kasta ut Tintin från Kulturhuset.

Nu sprids hans hemadress på nätet och han utsätts för mängder rasisitiska påhopp.

– Jag vågar inte bo hemma, säger han till Östran.

Foto: SCANPIX
Kulturhusets konstnärlige ledare för barn och unga, Behrang Miri.

I tisdags kom nyheten om att Behrang Miri, Kulturhusets konstnärlige ledare för barn- och ungsdomsverksamheten, kastat ut Tintinalbumen från barnbiblioteket Tiotreton.

Vakter på föreläsning

Beslutet fick en hätsk debatt att blossa upp och bara ett par timmar senare stod Kulturhusets chef Eric Sjöström själv och ställde tillbaka böckerna.

Beslutet hade rivits upp.

I samråd med Eric Sjöström har Behrang Miri tagit en timeout från sin tjänst. Men han får fortfarande utstå påhopp – många av dem rasistiska.

Nu vågar han inte längre bo hemma.

Tidningen Östran träffade Behrang Miri i samband med en föreläsning i Oskarshamn i onsdags.

Han berättar att han inte vågade åka dit själv och på plats i fritidsgården där han föreläste fanns ordningsvakter.

Hemadress har lagts ut

– Jag har fått massor av rasistiska påhopp, som åk hem och mycket annat. Jag tog ett förhastat beslut. Metoden att ta bort litteraturen är fel. Jag begick ett misstag, men frågan är viktig och det måste man fortsätta att fördjupa sig i. Jag värnar om yttrandefriheten och är emot censur, säger han till tidningen.

– Det är även folk som har lagt upp min hemadress på olika sidor. Jag hoppas det blir lugnare snart. Som det är nu är jag rädd och vågar inte bo hemma.

Eric Sjöström har tidigare sagt till Aftonbladet att han och Kulturhuset fortfarande har "ett enormt förtroende" för Behrang Miri.

– Han har fantastiska idéer och ett stort strategiskt tänk för hur vi ska förändra och bli bättre när det gäller att arbeta med barn och ungdomar.