V satsar miljarder på skolan

NYHETER

I sin skuggbudget presenterar Vänsterpartiet förslag till en storsatsning på skolorna.

En miljard kronor ska gå till problemskolor och till fler lärare, rapporterar Ekot.

– Lyckas vi med det här, så hoppas vi att betydligt fler elever ska kunna gå ut grundskolan och ha klarat kurserna som man ska klara, säger Jonas Sjöstedt (V) till Sveriges radio.

Skolmiljarden räknar Vänsterpartiet få ihop med hjälp av att låta bolagskatten vara kvar på samma nivå som nu. Tvärtemot regeringens förslag om sänkning som Vänsterpartiet beräknar kostar 16 miljarder kronor.

Tusentals nya lärare

Ett bidrag på en miljard är tänkt att gå till skolor med låg lärartäthet, pengarna tros räcka till 2000 lärare, rapporterar Ekot.

Planen är att dubbla anslaget till lärarna om två år och runt 2015 ska tre miljarder gå till nya lärare. Vilket enligt budgetförslaget ger 6000 nya lärartjänster.

– Det innebär att det är storbankerna som inte får sänkt skatt. Det är till exempel Wallenbergfamiljen som inte tjänar en massa pengar på det och det är faktiskt så att de betalar för att vi ska få en bra skola och vi tycker att det är rimligt, säger Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt till Ekot.

”Ska gå till lärare”

Bidraget som ska sökas av kommunerna hos Skolverket ska enligt budgetförslaget inte ges till skolor med fler än 9,1 lärare per 100 elever. Vänsterpartiet som är emot att friskolor tar ut vinst, ser att även sådana med få lärare per elev också ska kunna söka bidraget.

– Det är inte möjligt att utesluta friskolorna. Men man måste kontrollera att det här verkligen går till lärare, det ska inte vara möjligt att ta de här pengarna till vinst, säger Jonas Sjöstedt till radion.