EU-kommissionen chattade om snuset

Foto: Carolina Byrmo
SNART ETT MINNE BLOTT? Det svenska snuset kan vara på väg att förbjudas – i alla fall om EU får som de vill.
NYHETER

Hoten hopar sig mot den svenska muntobaken.

I dag chattade EU-kommissionens Sverigechef Pierre Schellekens om snusets framtid.

– Det är angeläget att möta den oro som finns, säger han till Aftonbladet.

Foto: PRESSBILD
Pierre Shellekens.

Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionen i Sverige, chattade om snus mellan 11.00-11.30 på Twitter, under hashtagarna #EUchat och #EUsnus. Anledningen är att stilla den svenska oron:

– Det finns en debatt om snuset och vi tycker att det är angeläget att möta den oron som finns om snusets framtid, säger han och fortsätter:

– EU-kommissionen förbereder en översyn av tobaksdirektivet. Vi tittar på olika alternativ för att minska tobakbrukets negativa påverkan på folkhälsan. Men EU-kommissionen har inte för avsikt att förbjuda snuset i Sverige.

Frågor kom om varför EU är så rädda för snuset. "Ur ett folkhälso´perspektiv är det bättre att snusa än att röka".

– Man vill inte släppa ytterligare en beroendeframkallande och faktiskt skadlig produkt på marknaden, blev svaret.

Schellekens avlslöjade att han själv snusade och upprepade budskapet:

– Vi ska inte förbjuda snus. Vi tittar på smaksättning för att göra tobak, främst cigaretter, mindre attraktivt för unga.

Vill hindra ”myter”

Huvudkontoret i Bryssel anordnade en Twitterchat i september i samband med kommissionens ordförande José Manuel Barroso sitt årliga tal till Europaparlamentet om tillståndet i unionen.

– Vi har tänkt att man ska interagera mer med medborgarna och ha ett samtal och diskussioner för att myter inte ska cirkulera. Det är bra med en direktkontakt med kommissionen inför beslut om de nya lagförslagen, säger Schellekens pressekreterare Gabriella Nilsson till Aftonbladet.

Varför väljer ni Twitter?

– Det är en ganska enkel kanal som erbjuder den här chattfunktionen. Vi har inte möjlighet av säkerhetsskäl att erbjuda chat på vår egen hemsida.

”Hotfulla” svar

I april avslöjade Aftonbladet att ett förslag till nytt tobaksdirektiv från EU-kommissionen kan innebära slutet för svenskt snus. Enligt förslaget ska smaktillsatser i tobak förbjudas – smaktillsatser som i olika mängd finns i samtliga svenska snussorter.

Efter avslöjandet lovade EU-parlamentarikern Marita Ulvskog slåss för snuset och ställde en prioriterad fråga till tobakskommissionären John Dalli. En månad därpå svarade han – och Ulvskog uppfattade svaren som "hotfulla".

För två veckor sedan avslöjade Aftonbladet att en rapport om forskning om snus som beställts av EU-kommissionen i arbetet med nya lagförslaget manipulerats. Forskningsresultat som hälsomässigt är till fördel för snuset har helt enkelt tagits bort med Tipp-ex.

FAKTA

Snuschatten – så funkar det

Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionen i Sverige, chattar mellan 11.00-11.30 i dag på Twitter.

Till honom kan man ställa frågor om snusets framtid inom EU.

Schellekens har twitterkontot @PierreECREP och chattar under hashtagarna #EUchat och #EUsnus.

Har du inte Twitter, kan du på en minut skaffa ett konto här.