S: Unga arbetslösa högst sex månader

NYHETER

Ingen under 25 år ska längre vara arbetslös mer än sex månader, anser Socialdemokraterna.

Därför vill partiet skapa 35 000 fler jobb och utbildningsplatser för unga, jämfört med regeringens förslag.

– Unga människor ska inte vara arbetslösa. De ska arbeta eller vara i utbildning. För oss gäller aktivitet från dag ett, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Foto: PONTUS ORRE
Carin Jämtin, Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas största post i skuggbudgeten presenterades vid 12-tiden på måndagen av partiledaren Stefan Löfven, partisekreteraren Carin Jämtin, ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson och gruppledaren Mikael Damberg på Folkuniversitetet.

Långt fler unga arbetslösa

– De långtidsarbetslösa unga har mer än fördubblats, nästan tredubblats under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister, det  är allvarligt, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson.

– Det syns tydligt i forskningen att om man är arbetslös lång tid som ung får man svårare på arbetsmarknaden på sikt och man riskerar dessutom att bli sjukare.

Så här skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande:

”Vi socialdemokrater vägrar acceptera att unga är arbetslösa. Med våra förslag ska ingen längre vara arbetslös mer än sex månader. Vår utgångspunkt är att unga människor ska jobba eller studera. Inte vara långtidsarbetslösa.”

Jobb och skola

I satsningen ingår olika delar:

Ett utbildningskontrakt för unga utan färdig gymnasieutbildning. S vill se till att alla långtidsarbetslösa unga genomför sin gymnasieutbildning, annars får de ingen ersättning från samhället.

En satsning på yrkesintroduktionsjobb. Unga nyanställda ska få möjlighet att kombinera jobb med utbildning inom yrket. Det kan handla om jobb i både privat och offentlig sektor.

En attack mot rekryteringsgapet. Matchningen på arbetsmarknaden fungerar allt sämre – därför behövs satsningar på bristyrkesutbildning, utbyggd yrkesutbildning och på högskolan.

Miljardsatsning

Totalt kostar S-satsningen på jobb för unga 4,8 miljarder kronor under 2013.

Socialdemokraterna skriver i pressmeddelandet att det just nu finns 35 000 långtidsarbetslösa i åldrarna 18-24 år – de har alltså varit arbetslösa i mer än sex månader.

Finns det någon tidsbegränsning på de här jobben?

– Vi har räknat på ett år, men vi lämnar ingen ung kille eller tjej i sticket. Är det så att man behöver en längre insats ska man naturligtvis få möjlighet till det, säger Stefan Löfven.

I tidigare budgetpresentationer har har Socialdemokraterna bland annat slagit fast att man vill se ökat fokus på forskning och innovationer, slopa Fas 3, sänka avgifterna till a-kassan och höja taket i sjukförsäkringen i sin skuggbudget.

Snålare reformutrymme

Finansminister Anders Borg (M) presenterade sin höstbudget med reformer för 23 miljarder den 20 september. Sedan dess har S anklagat regeringen för att äventyra de svenska budgetramarna.

– Det är uppenbart att det är valtaktikern Anders Borg som fått kliva fram och ekonomen Anders Borg som fått kliva tillbaka, sa Magdalena Andersson bland annat om regeringsbudgeten.

Därmed väntas S använda sig av ett snålare reformutrymme i sin skuggbudget. Den måste presenteras i sin helhet senast den fjärde oktober.