Elektrisk stämning i Georgien – val i dag

Foto: Sandro Naveriani
Anna-Lena Laurén, korrespondent på Hufvudstadsbladet.
NYHETER

Våldtäktsfilmer från fängelser och gripanden av oppositionella.

Inför dagens val i Georgien har rekordstora massmöten hållits i Tbilisi.

– Stämningen är elektrisk, säger Anna-Lena Laurén, korrespondent på Hufvudstadsbladet, som är på plats.

Tiotusentals demonstranter har samlats dagligen i Georgiens huvudstad Tbilisi senaste veckan för att protestera mot regeringen och president Micheil Saakasjvili inför valet som hålls i dag.

Amerikanska pr-byråer

Upprorsstämningen har accelererat efter att filmer som visar tortyr och våldtäkter på ett fängelse kommit ut.

Anna-Lena Laurén har varit Moskvakorrespondent sedan 2006, sedan i fjol på finska Hufvudstadsbladet, och befinner sig i Tbilisi för att täcka valet.

– Stämningen är elektrisk och polariserad. Det är väldigt lite kommunikation och väldigt mycket smutskastning. Både regeringen och oppositionen har anlitat amerikanska pr-byråer för kampanjarbetet och det märks, säger hon.

Resultat från vallokalsundersökningarna presenteras klockan 18 i kväll svensk tid. I morgon beräknas rösterna vara färdigräknade.

Saakasjvili har legat stadigt över 40 procent i de senaste opinionsundersökningarna.

– Fängelseskandalen som briserade för två veckor sedan har ätit på hans stöd. Men troligtvis kommer han att segra.

Dolda påtryckningar

Vid valet 2008 kom internationella valövervakare med allvarlig kritik mot hanteringen av valprocessen.

Finns oro för valfusk?

– Jag tror inte att vi kommer att se något grovt valfusk som i Ryssland. I stället sker mer gömda påtryckningar. Statsanställda, som poliser, lärare och myndighetstjänstemän, vet att de förväntas rösta på Saakasjvili. Och ute i byarna är man rädd. Där vet man att man förväntas rösta på regeringen för att hålla sig väl med de lokala myndigheterna, som alla är pro-Saakasjvili.

– Och oppositionen har haft problem med att få sitt valmaterial tryckt, få plats med valaffischer och bedriva kampanjarbete.

Larm från internationella organisationer har kommit om att oppositionella och demonstranter grips de senaste veckorna.

Men oppositionsledaren Bidzina Ivanisjvili höll rekordstort möte i lördags.

– Det var nog över 20 000 personer på Frihetstorget.

Under valdagen i dag hålls inga större möten, enligt Anna-Lena Laurén.

– Men insatserna är höga från båda sidorna. Ingen av dem kommer att acceptera en förlust. Så när valresultatet kommer blir det troligen stora protester.

Bildt stöttar presidenten

i sin senaste artikel beskriver Anna-Lena Laurén hur Saakasjvilis dröm är att skapa Georgiens Schweiz uppe i bergen, där regeringen har stort stöd.

Aftonbladet avslöjade förra veckan att Carl Bildt (M) värvat regeringen Saakasjvili till sin pr-byrå Kreab innan han blev utrikesminister. Bildt har även som minister stöttat presidenten och hävdade på sin blogg 2008, trots att internationella valövervakare kritiserade hanteringen av valet, att "resultatet inte går att sätta i fråga".

På sin blogg Alla dessa dagar skriver utrikesminister Carl Bildt inför dagens val:

– Vårt budskap till regeringen här är att den måste göra sitt yttersta för att det valet sker enligt höga europeiska krav, och vårt alls icke mindre viktiga budskap till oppositionen är att den har en skyldighet att acceptera även ett valresultat som går den emot.

Saakasjvili har suttit som president sedan 2008 och nästa år fullbordar han sin sista mandatperiod. Nu har han drivit igenom en ny författning som flyttar makten till premiärministern, som väljs av parlamentet. Det öppnar för Saakasjvili att behålla sin position om han byter jobb.

ARTIKELN HANDLAR OM