Mamman räknar med att få hem Haddile

1 av 4 | Foto: ANDREAS BARDELL
Haddiles fosterföräldrar Miklos och Malen Liewehr som är glada över beskedet att den lilla flickan tills vidare får stanna.
NYHETER

Haddiles mamma räknar med att inom kort kunna hämta hem sin dotter till Algeriet.

Mammans advokat säger till Aftonbladet:

– Jag och mamman kan komma till Sverige och ta hand om flickan.

Haddiles mamma ringde under söndagen till den svenska ambassaden i Algeriet:

– Ambassaden hade i går kontakt med en kvinna som uppger att hon är Haddiles mamma, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst och fortsätter:

– Hon ringde till ambassaden och sade att hon vill ha ett möte med någon från ambassaden. Mer än så är inte bestämt, vi vet inte när mötet kommer att äga rum.

Migrationsverket vill utvisa tvååriga Haddile till mamman. Haddile bor i dag hos en fosterfamilj i Skåne, sedan mamman lämnade hennes strax efter födseln.

Vid fyra månaders ålder fördes Haddile till sjukhus, undernärd och med livshotande hjärnskador. Den man som Haddiles mamma hade anförtrott vården av flickan, var under en månad häktad misstänkt för att ha misshandlat henne.

Om socialförvaltningen i Lund får kontakt med mamman, kommer en utredning att göras för att avgöra om Haddile ska vara fortsatt omhändertagen eller återlämnas till mamman.

”Kan inte hjälpa dig”

När Aftonbladet under måndagseftermiddagen når Fatima ben Barahem, som är Haddiles mammas advokat, räknar advokaten med att mamman inom kort får hämta hem Haddile:

– Jag och mamman kan komma till Sverige och ta hand om flickan.

När ska ni ha mötet med ambassaden?

– Ambassaden vill att saker och ting samordnas med de sociala myndigheterna i Sverige. Mötet kommer eventuellt att ske på ambassaden någon av de närmaste dagarna, säger advokat ben Barahem och fortsätter:

– Jag vill framföra min tacksamhet åt familjen som har tagit hand om Haddile de här två åren. De ska inte känna att de har förlorat Haddile. Vi erbjuder dem att komma med Haddile och tillbringa några veckor i Algeriet. Även i framtiden är de alltid välkomna att besöka Haddile i Algeriet.

Den svenska socialtjänsten kan fortfarande komma fram till att mamman övergav Haddile och att hon ska stanna hos fosterfamiljen?

– Jag vill poängtera att mamman inte har övergett sin dotter. Hon kom till Algeriet för att ordna handlingar. När hon hörde att den enda person hon hade kontakt med i Sverige var frihetsberövad, då kunde hon inte ta kontakt med någon.

– De svenska myndigheter som tog mannen i förvar frågade inte honom hur de skulla kunna få tag i Haddiles mamma. Den punkten har de misskött totalt, det är därför vi hamnat i denna diskussion i dag, säger advokat Fatima ben Barahem.

Inger Fröman, verksamhetschef på socialförvaltningen i Lund, vill inte svara på om någon tjänsteman kommer att sändas till Algeriet:

– Vi kan inte ge några detaljer kring utredningen på grund av sekretesskäl, säger Fröman.

FAKTA

Så agerar de svenska instanserna

1. Migrationsdomstolen i Malmö fattar snart beslut om Haddile ska få uppehållstillstånd i Sverige ­eller inte­. Migrationsverket anser­ att hon ska utvisas till Frankrike. Haddiles advokat­ Carl-Olof Lindberg har överklagat ­verkets ­beslut och vill att hon ska få permanent ­uppehållstillstånd.

Migrationsdomstolens rådman Louise af Klint ­säger efter att Aftonbladet fått tag i mamman:

– Jag sitter och läser er ­artikel just nu.

Ändrar den något för er?

– Det kan jag inte svara på nu. Vi dömer efter det som är relevant, de handlingar som har kommit in i målet.

Försöker ni själva ta kontakt med mamman?

– Det kan jag inte svara på just nu.

2. Socialförvaltningen i Lund – som för närvarande ansvarar för Haddile och har fosterhemsplacerat ­henne – har ännu inte fått tag i Sara. Socialförvaltningen utreder just nu om LVU-placeringen av Haddile ska fortsätta, eller om flickan ska återlämnas till den biologiska mamman:

– Inget förändras förrän vi själva har fått kontakt med henne. Vi måste säkerställa att hon är den hon säger att hon är, säger Inger Fröman, verksamhetschef på socialförvaltningen i Lund.

– Sedan måste vi höra hennes inställning, och därefter utreda hennes förutsättningar och situation. När barn har varit placerade, måste vi utreda förälderns förmåga att kunna ta hand om sitt barn.

Kan ni utreda det via telefon?

– Nej, man måste träffas, säger Fröman.

3. Brottsutredningen mot Josef är nedlagd. Han häktades och satt frihetsberövad i fyra veckor, misstänkt för grov misshandel när Haddile kom akut till sjukhus vid fyra månaders ålder, undernärd och med livs­hotande hjärnskador.

Helena Lundström, åklagare vid Södra Skånes åklagarkammare, inledde utredningen med misstanken att Haddile var en så kallad ­shaken baby:

– Men det gick inte att ­säga hur skadorna uppkommit, därför lades utredningen ner, säger Lundström.

Sara kommer inte att ­höras i utredningen om hon kommer till Sverige:

– Nej, hon ska inte ha ­funnits i landet när Haddile fick sina skador, säger Helena Lundström.

ARTIKELN HANDLAR OM