Juholt: Jag var inte en del av ”klägget”

Foto: JERKER IVARSSON
Juholt intervjuas av Tomas Ramberg på Sveriges radio.
NYHETER

Att Håkan Juholt tvingades avgå beror enligt honom själv mest på de egna misstagen.

Men han menar dessutom att han led av att inte vara en del av "klägget i Stockholm".

– Det är en smet av makthavare inom media och politik som umgås privat. De byter tjänster med varandra, säger Juholt till Sveriges Radio.

För knappt ett år sedan pressades den dåvarande S-ledaren Håkan Juholt hårt av Tomas Ramberg i Ekots lördagsintervju. Hans insats kritiserades efteråt öppet av flera tunga namn i partiets toppskikt.

I dag var Juholt tillbaka i lördagsintervjun, i en specialsändning i samband med Ekots 75-årsjubileum. Det har nu gått drygt åtta månader sedan han avgick från sin post. Hans framträdande kom bara några dagar efter att författaren Fredrik Loberg släppt en bok Juholt – "Utmanaren".

”Begick flera misstag”

I den berättar Juholt att han som partiledare begick flera misstag. Men när det började blåsa kring honom led han också av att han inte var en del av "klägget i Stockholm".

– Det är en en smet av makthavare inom media och politik som umgås privat. De byter tjänster med varandra. Det är ett klägg, de kliar varandra på ryggen och växer gemensamt upp, sa Juholt under sändningen.

Han ville dock inte gå in på vilka personer det handlade om.

– Det har jag skrivit upp i min dagbok men det publiceras jag inte ännu, säger han.

Efter sändingen förklarade Juholt närmre vad han menade.

”Finns de som vill ha makt”

– Socialdemokratin  är en fantastisk rörelse, men också en maktapparat. Självklart finns det personer som vill ha makt och personer i närheten av de som vill ha makt. Jag har en totalt odramatisk hållning till det, jag tycker kanske till och med att det ska vara på det sättet. Det är så i alla partier - jag dömer ingen. Men jag var inte med i "klägget". Jag hade inte det nätverket, därför gick det nog fortare utför för mig i slutet, säger han.

Juholt fick också frågor om tidningen Expressens avslöjande i helgen om att han ligger i en pengatvist om en advokaträkning med partiet. Han förnekar uppgifterna.

– Jag har ingen som helst konflikt med partiet. Det var en nyhet som kom samma dag som boken om mig släpptes. Det tror jag inte var någon tillfällighet, säger han.

Reser runt i landet

Juholt läste boken om sig själv i söndags.

– Det var en märklig upplevelse, en hel del nyheter för mig, han hade intervjuat väldigt många. Jag tycker att den var lågmäld, välskriven och överraskande rolig emellanåt. Jag både skrattade och grät när jag läste den.

I dag är Håkan Juholt en vanlig riksdagsledamot, som lägger den största delen av sin tid på att resa runt bland lokalföreningar inom arbetsrörelsen.

– Jag ska till en S-förening i Malmö i kväll och prata barnfattigdom. Jag behöver inte de stora scenerna. Jag sitter gärna i ett litet Folkets hus och pratar politik och ger energi till socialdemokratiska valarbetare. Så länge det finns någon som vill lyssna till mig så kommer jag. Jag är mycket efterfrågad och försöker att inte säga nej till någon, säger han.

Inte aktuell för tung post

Under intervjun med Tomas Ramberg berättade Juholt att han ännu inte är aktuell för något tyngre post inom S. Men han utesluter inte alls att han vill sitta vidare i riksdagen efter valet 2014. I slutet av intervjun fick han dessutom frågan om han är beredd att raka av sig sin mustasch vid en eventuell valseger.

– Om det på något sätt kan hjälpa partiet, så självklart gör jag det, skämtade Juholt.