S föreslår höjning av a-kassan

NYHETER

S-ledaren Stefan Löfven lovar att avskaffa långtidsarbetslöshet bland unga om han vinner valet.

I sin kommande skuggbudget föreslår S även en höjning av taket i a-kassan.

Nu är taket i a-kassan 680 kronor, men Socialdemokraterna förslår att det höjs till 910 kronor per dag, enligt TV 4 Nyheterna.

Efter 100 dagar sänks taket till 760 kronor. Förslaget kommer att kosta 3,4 miljarder kronor för nästa år.

S vill också satsa på 35 000 nya jobb och utbildningsplatser för unga.

– Ingen ung kille eller tjej ska behöva gå arbetslös mer än sex månader. Det är ett tydligt socialdemokratiskt besked, säger Löfven.

I dag har omkring 35 000 unga under 25 år varit arbetslösa i mer än ett halvår. Socialdemokraterna vill att de antingen ska få ett yrkesintroduktionsjobb, läsa klart på gymnasiet eller utbilda sig till ett yrke där arbetskraftsbrist råder.

– Det är inget nytt under solen, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

Yrkesintroduktionjobb finns redan i flera branscher i dag. Det innebär en tidsbegränsad anställning med handledarstöd och utbildning för att lära sig ett yrke.

Även regeringen vill satsa

Statsminister Fredrik Reinfeldt talade sig varm för yrkesintroduktionsavtal redan i sitt Visbytal i somras. Reinfeldt vill dock avvakta de pågående förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare.

Löfven tycker inte det finns anledning att vänta till 2014. Han vill ge privata arbetsgivare ett stöd på 10 000 kronor i månaden och betala hela lönekostnaden för offentliga arbetsgivare i upp till ett år om de ställer upp med yrkesintroduktionsjobb.

Utbildningskontrakt för unga

För unga arbetslösa utan gymnasieexamen föreslår S ett individuellt anpassat utbildningskontrakt. Utbildningen ska kunna kombineras med jobb eller praktik på halvtid. Moroten är ett förstärkt studiebidrag på 6 500 kronor. Själva bidraget finns redan i dag, men har inte varit en succé när det gäller att locka unga till skolbänken.

Löfven är dock säker på att kunna avskaffa långtidsarbetslösheten bland unga med sin politik.

– Ungdomar vill inget hellre än att få göra nytta, säger han.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM