Georgiens opposition firar segern

Presidenten Micheil Saakasjvili erkänner sig besegrad

1 av 3 | Foto: AP
Oppositionen firar redan segern i Georgien.
NYHETER

Bara en bråkdel av rösterna har räknats, runt 15 procent har rapporterats.

Oppositionen firar redan seger och presidenten har erkänt sig besegrad, rapporterar BBC.

– Redan nu kan man säga att det är ett historiskt val och det blir maktskifte för första gången i ett demokratiskt val, säger Anna-Lena Laurén, korrespondent för Huvudstadsbladet till Aftonbladet. 

Georgiens sittande president Micheil Saakasjvili erkänner sig besegrad, uppgav BBC vid lunchtid i dag och hänvisade till regeringskällor. Källorna uppger att det oppositionella partiet Georgiska drömmen vann måndagens val. Inga officiella valresultat har dock presenterats ännu.

– Det intressanta är att det inte kommit några siffror. Många tror nu att det pågår förhandlingar mellan parterna. Men siffrorna kommer först ikväll eller under eftermiddagen, säger Anna-Lena Laurén.

Oppositionen firar

De tidiga inledande resultaten pekade på att utmanaren Bidzina Ivanisjvilis allians Georgiska drömmen ledde före president Micheil Saakasjvilis parti Enade nationella rörelsen.

– Vi har vunnit! Det georgiska folket har vunnit, sade Bidzina Ivanishvili under gårdagskvällen i georgisk tv, rapporterar AFP.

Runt om i staden firade georgier de oppositionellas seger, trots att det officiella valresultatet väntas komma under tisdagen.

– Hela stan var full av folk, de körde runt med flaggor och det var helt fantastiskt. Folk var väldigt lyckliga och det finns även hopp att det ska hålla i sig, säger Anna-Lena Laurén, korrespondent som täcker valet för finska Huvudstadsbladet.

”Rättvist val”

Rösträkningen har gått långsamt. I natt förklarade valkommissionens ordförande Zurab Charatisjvili att deras hemsida utsatts för en hackerattack, skriver Ekot.

Och rösträkningen har varit dramatisk. I staden Chasjuri i centrala Georgien rapporteras det om att beväpnade och maskerade män tagit sig in i vallokalerna och på platsen förfalskat rösträkningsprotokollet.

Valkommissionens ordförande sa i natt att valresultaten där kommer att förklaras ogiltigt.

Internationella valobservatörer menade under tisdagen att, trots nämnda händelser, att valet varit rättvist och att det gått rätt till. Men de nämnde ingenting om händelsen in Chasjuri.

– Nej, det kom inte alls upp. Det ingår säkert i det att det förekommit vissa valbrott och tillkortakommanden, men det var inget de tog upp. Jag är personligen är mer kritisk än de internationella valobservatörerna eftersom det har pågått ganska mycket påtryckningar. Statsanställda har utsatts för påtryckningar i hur de ska rösta, men det tog de inte ens upp, säger Anna-Lena Laurén.

Båda leder

I natt när 13 procent räknats under den tisdagsmorgonen fick Georgiska drömmen omkring 54 procent av rösterna, mot det styrande partiet Nationella rörelsens 41 procent.

På spel i valet står 77 platser i parlamentet som tilldelas genom proportionella val, och i det valet leder oppositionen. Parlamentets övriga 73 mandat fördelas efter resultaten i enmansvalkretsar, och där leder presidentens parti Enade nationella rörelsen, rapporterar Ekot.