Unikt åtal mot fildelare

NYHETER

I somras lade 47-åringen från Västsverige ut Beyonces album ”4” på Pirate Bay.

Nu åtalas han som det första fallet där det finns elektronisk bevissäkring kring fildelning via bittorrentteknik.

Men fallet är även unikt eftersom han lagt ut outgivet material, skriver DN.

I förhör har den 47-årige mannen sagt att han är musikintresserad och verksam i musikbranschen.

Den 8 juni lade ut Beyoncés album ”4” med alla dess tolv spår via The Pirate Bay. En skiva som inte skulle släppas i handeln förrän 24 juni. Polis hittade både albumet och bittorrentfilen i mannens dator.

– Här har bevissäkringen skett i bittorrentmiljö, lämnats in till polisen och sedan lett fram till utredning, husrannsakan, beslag som sammantaget gör att jag tycker att man kan styrka brott, säger specialåklagare Henrik Rasmusson till DN.

”Kan orsaka större skada”

Tidigare har personer som fildelats musik dömts till böter, men då har det rört sig om musik som redan funnits ute på marknaden.

Vilket gör den 47-årige mannens fall unikt. Åklagare vill prova om det faktum kan göra någon skillnad i straffvärdet.

– Här är det enligt mig en viktig faktor att man har tillgängliggjort ett verk som inte hade kommit ut. Det faktumet kan jag tänka mig orsakar en större skada, säger Henrik Rasmusson.

Använde grannens nät

Fallet är det första där man säkrat elektroniska bevis för fildelningen. Tre andra gånger har nått rätten där bittorrentteknik använts för att begå det misstänkta brottet fildelning.

Men då har vittnesförhör, att personen tagits på bar gärning eller ett erkännande i förhör varit de ledande bevisen, skriver DN.

I det sista förhöret med polisen har 47-åringen sagt att han varken kan erkänna eller förneka brott.

Mannen ska ha delat skivan via sin grannes slutna nätverk som han fått lösenordet till. Bevissäkringen i ärendet gjordes på uppdrag av muskbranschorganisationen Ifpi där Beyoncés Sony Music Entertainment målsägande i ärendet ingår.