Glasbruket i Orrefors läggs ned

NYHETER

Anrika glasbruken i Orrefors och Åfors läggs ned och säljs.

Lönsamheten är för låg menar ägarna New Wave Group.

– Vi kan inte fortsätta ha stora förluster och vi kan inte vänta på att det vänder, säger Lars Jönsson, ekonomi och finanschef i bolaget till Aftonbladet.

Ägarna New Wave Group och Orrefors Kosta Boda kommer inleda förhandlingar med facket om ett omfattande åtgärdsprogram. New Wave Group ser inga möjligheter att nå en acceptabel lönsamhetsnivå för OKB under överskådlig tid, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Antalet anställda kommer att minskas med cirka 130 personer, främst inom produktionen vid Orrefors, Kosta och Åfors.

– Vi kommer att ha vår koncentration i Kosta där vi tillverkar våra premiumprodukter och konstglas, säger Lars Jönsson.

”Försöker hitta köpare”

Lars Jönsson, ekonomi- och finanschef i New Wave Group anser inte att det skulle vara omöjligt för en ny ägare till Orrefors och Åfors att driva produktionen vidare, fast i betydligt mindre skala.

– Produktionsanläggningarna kommer att stå tomma där. Vi försöker hitta någon köpare som kan driva det vidare i mindre skala än den vi har, säger Lars Jönsson.

När New Wave Group, enligt planen, koncentrerar sin verksamhet till glasbruket i Kosta betyder det också att företaget satsar på att köpa in glasproduktionen från någon annan tillverkare. Kostnaderna för omstruktureringen beräknas till sammanlagt 212 miljoner kronor.

– Nu tar vi en engångskostnad på 212 miljoner. Där ingår uppsägningslöner men där har vi även maskiner som inte används och vi får skriva ner och anpassa för verksamheten och fastigheter, vi ser att det är svårt att få ut värdet. Det är en stor engångskostnad som vi tar nu, men förhoppningsvis kommer vi att nå ett bättre resultat.

Ingen tidsplan

Men förändringen behöver inte nödvändigtvis betyda att produktionen flyttas till något låglöneland, enligt Jönsson.

Det finns, enligt Lars Jönsson, ingen tidsplan för när de nu aviserade förändringarna ska vara genomförda, men det handlar under alla förhållanden om senast under 2013.

–Vi försöker komma överens så snart vi kan, sen kan jag inte säga någon exakt tidsplan vi jobbar på den lösningen så snart vi kan med de anställda förstås, säger Lars Jönsson.

Han utesluter dock inte att planen förverkligas redan före årsskiftet.

Orrefors glasbruk grundades redan 1898 på samma plats där man sedan tidigt 1700-tal bedrivit järnbruk. Samma år som glasbruket grundades byggdes en hytta för tillverkning av bland annat serviser och hushållsglas.