UD-institut hjälpte Telia Sonera med affärer i diktaturer

1 av 2
Skärmdump från ISDP:s hemsida visar att Telia anges som sponsor.
NYHETER

Telia Sonera hjälper ex-sovjetiska diktaturer med övervakning och misstänks för grova mutbrott.

Nu kan Aftonbladet avslöja att UD-knutna institutet ISDP anger telekomjätten som sponsor.

– Det är inte sponsorer på ”sport-språk”, svarar ISDP-chefen Svante Cornell.

Telia Sonera får svidande kritik för samarbeten med diktaturers säkerhetstjänster i Vitryssland, Uzbekistan och Azerbajdzjan, och är indraget i brottsutredningar om mutbrott och pengatvätt.

Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, ISDP, uppger på sin hemsida att de är sponsrade av Telia Sonera och det kritiserade dotterbolaget Fintur, som är verksamt i just Centralasien.

ISDP har utrikesdepartementet, UD, som huvudsponsor, med 10 miljoner kronor i årligt anslag.

Handplockad av Bildt

Institutet leds av doktor Svante Cornell, som för Aftonbladet beskriver institutet som ”en tankesmedja”. Han har handplockats av utrikesminister Carl Bildt (M) till en UD-knuten expertgrupp på 30 personer, kallad ”Strategiska rådet”.

Svante Cornell är statsvetare vid Uppsala universitet och driver också egna företaget Cornell Caspian Consulting, CCC.

I fjol släppte Cornell boken ”Azerbaijan Since Independence”, som delas ut av ambassadören i Stockholm som officiell landsfakta vid olika tillställningar.

Han skrev i våras en debattartikel i Dagens Nyheter där han uppgav att Azerbajdzjan utsatts för ett ”mediedrev” med kritik om brott mot mänskliga rättigheter i samband med schlagerfestivalen i landet.

Folkpartiets utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm ifrågasätter UD:s inblandning i ISDP:

– Svante Cornell är Sveriges främste försvarare av diktaturen i Azerbajdzjan, samma diktatur som Telia Sonera har ett utvecklat samarbete med. Därför är det inte konstigt att Telia Sonera sponsrar Svante Cornells institut. Det man ska fråga sig är varför UD sponsrar institutet, säger han.

Telia Sonera förnekar

Iréne Krohn, presschef för Telia Sonera, ber att få återkomma om kopplingen till ISDP. Efter några timmar ringer hon upp och förnekar sponsringen:

– Vi har inte sponsrat dem. Det vi har gjort är att vi för några år sedan köpte rapporter om länder i Centralasien.

Men det står ju på deras hemsida att ni är sponsorer?

– Ja det gör det. Jag pratade med en dam där och hon förstod inte själv varför vi fanns där. Det är väl någon som inte kan intranät eller struktur som lagt upp det där.

– Det är helt fel och de har bett om ursäkt och det kommer att tas bort.

Vad handlade rapporterna om, som ni beställde?

– Om länderna i Centralasien. Vilka kan jag inte svara på. Det gäller information om de här länderna på olika sätt. Vad det är för information vet jag inte. Jag har själv inte sett rapporterna, säger Krohn.

Togs bort från hemsidan

Svante Cornell svarar Aftonbladet om relationerna med telebolaget per mejl:

– När vi listar ”sponsorer” betyder det i ordets engelska bemärkelse finansiärer i olika form, inte sponsorer på ”sport-språk” som ger någon slags allmänt stöd. För Telia Sonera genomförde ISDP från cirka 2007-2010 periodiska översikter av det säkerhetspolitiska läget i före detta Sovjetunionen.

Nu är Telia Sonera och Fintur borttagna från listan över ISDP:s sponsorer på institutets hemsida.

I går fick Telia Soneras affärspartner i Uzbekistan, det Gibraltarbaserade bolaget Takilant, 30 miljoner dollar på ett konto i Nordea tagna i förvar.

Överåklagare Gunnar Stetler anser att det handlar om ”brottsliga pengar”.

Aftonbladet har sökt UD om myndighetens relationer till ISDP och Telia Sonera.

FAKTA

Detta har hänt

18 april 2012

Svenska Telia Sonera, som i fjol hade en rekordvinst på 36 miljarder kronor, samarbetar med säkerhetstjänster i några av världens hårdaste diktaturer: Azerbajdzjan, Vitryssland och Uzbekistan, avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning.

Mobiloperatörer hjälper regimerna att övervaka sina egna medborgare.

19 september 2012

Uppdrag Granskning avslöjar att Telia Sonera, har överfört 2 miljarder kronor till en väninna till dottern till den uzbekiska diktatorn. Pengarna misstänks vara mutor för en 3G-licens. Schweiziska myndigheter utreder misstänkt pengatvätt.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) kräver att Teliasonera redovisar sina Uzbekistanmiljarder.

20 september

Telia Soneras vd och koncernchef Lars Nyberg förnekar mutbrott, men uppger på en presskonferens att bolaget inleder en utredning i ärendet, och att han avgår om de "allvarliga anklagelserna" visar sig stämma.

25 september

En rysk brottsutredning har även inletts mot Telia Sonera, sedan ett dotterbolag misstänks ha medverkat i en kartell för att tränga ut en ryskägd konkurrent.

26 september

Förundersökning inleds mot Telia Sonera på riksenheten mot korruption om misstankar om mutbrott i Uzbekistan.

27 september

Nordea Fonder har sålt merparten av sina aktier i Telia Sonera på grund av affärerna i Centralasien, och fler storägare överväger avsäljning.

1 oktober

Telia Soneras affärspartner i Uzbekistan, det Gibraltarbaserade bolaget Takilant, får 30 miljoner dollar på ett konto i Nordea tagna i förvar. Beslutet kommer från överåklagare Gunnar Stetler, som anser att det handlar om "brottsliga pengar".