Även S vill sänka bolagsskatten

NYHETER

Socialdemokraterna vill sänka bolagsskatten till 24 procent.

Men vill inte gå lika långt som regeringen i sin budget.

– Det riskerar i längden att urholka ordning och reda i statens finanser, säger ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson (S).

De senaste dagarna har utspelen inför Socialdemokraternas skuggbudget stått som spön i backen. Och i kväll var det dags igen. I TV4 Nyheterna berättade partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson att S vill sänka bolagsskatten från dagens 26,3 procent till 24,0 procent.

– Det är viktigt med en konkurrenskraftig bolagsskattesats och det här innebär en kraftig sänkning av bolagsskatten, säger Magdalena Andersson till TV4.

Går inte lika långt

Det innebär att Socialdemokraterna inte går lika långt som regeringen gjorde i sin budget för 2013. Där presenterades en sänkning av skatten till 22 procent, till en total kostnad av 16 miljarder.

Men en sak är S och regeringen överens om: Sänkningen ska finansieras genom att 8,8 miljarder kronor tas in via skärpta avdragsregler för interna räntor, som kallas för räntesnurror.

Socialdemokraternas sänkning kostar exakt lika mycket som man vill dra in och blir alltså ett nollsummespel både i budgeten och för näringslivet i stort.

”Gynnar inte näringslivet att låna”

Regeringen lade ytterligare 7,2 miljarder på sin sänkning, något som Magdalena Andersson är kritisk till.

– Att låna till bolagsskattesänkningar gynnar inte näringslivet för det riskerar i längden att urholka ordning och reda i statens finanser, säger hon.

De senaste dagarna har S presenterat stora delar av den skuggbudget som ska läggas de närmaste dagarna. Partiet vill bland annat avskaffa Fas 3, höja taket i a-kassan och förändra sjukförsäkringen, bland annat genom att höja ersättningen till 80 procent under längre tid än i dag. Dessutom satsar man på innovation, på arbetslösa ungdomar och på rättsfrågor.