– Ner! Ner! De skjuter

Polis sköt tio skott in i gymmet Isabelle, 27: Jag var inställd på att dö

1 av 6 | Foto: VIKTOR JOHANSSON
Isabelle Sörälv, 27, och Pernilla Gunnskog, 44, befann sig i gymmet när kulorna började vina runt omkring dem. ”Min första tanke var att det var en galning som sköt”, säger Pernilla.
NYHETER

Personalen var som vanligt på gymmet när kulorna plötsligt regnade in.

De kastade sig på golvet för att rädda sina liv.

– Min första tanke var att det var en galning som sköt, säger Pernilla Gunnskog.

Men skytten var en polis på jakt efter en rånare – på gatan utanför.

Isabelle Sörälv, 27, hade just gått några steg från ­receptionsdisken i gymmet i centrala Stockholm när det brakade loss vid 14.30-tiden den 6 mars i år.

Första skottet träffade precis där hon tidigare stått.

Då kom tre skott till. Isabelle berättar att hennes kollega Pernilla Gunnskog, 44, regerade omedelbart. Hon skrek:

– Ner! Ner! De skjuter!

”Kände hur de flög”

Skottlossningen fortsatte. Kulorna ven i receptionen, på olika höjd.

– Det var så mycket skott som kom, man kände nästan hur det liksom flög ovanför huvudet på en, säger Isabelle Sörälv till Aftonbladet.

– Jag var helt inställd på att jag skulle dö. Jag måste ha haft änglavakt.

I gymmets lokaler fanns ett flertal kunder.

Kvinnorna var helt ovetande om att det en kort stund tidigare inträffat ett rån mot en guldsmedsbutik i närheten och att polisen jagade rånarna på gatan utanför. En polisman avlossade tolv skott, tio av dem gick rakt igenom en glasruta till gymmet.

Pernilla Gunnskog berättar att hon hann se en glimt av en man utanför, sedan small det. Först trodde hon att någon höll på att slå sönder glasrutan. Men sedan kom flera skott i tät följd.

Tänkte på USA

Hon säger att allt kändes surrealistiskt: Skotten ven, de tog skydd och hon krälade på golvet. Hennes två kollegor fick panik.

– Man tror inte att det här ska hända i Sverige mitt på ljusa dan. Min första tanke var att det var en galning som sköt. Jag tänkte direkt på vansinnesdåd på skolor i USA.

Liksom Isabelle är hon övertygad om att de hade blivit träffade om de stått kvar vid väggen.

– Ja, definitivt. Det är solklart, säger Pernilla Gunnskog.

En stund senare kom polisen in med dragna vapen och kvinnorna fick veta att det var en polis som sköt.

Pernilla berättar att hon blev så chockad att det tog henne flera dagar att förstå det.

– Jag blev förbannad. Det var så många skott och åt så många håll. Han har träffat alla möjliga ställen i lokalen. Hur kan han sikta så illa?

I går åtalades polismannen. Brottsrubriceringen är framkallande av fara för annan. Skotten som gick genom rutan träffade en receptionsdisk, en pelare och en vägg i närheten av de tre kvinnorna, framgår det av åtalet som nu väcks av tillförordnade chefsåklagaren Håkan Roswall.

Polismannens advokat Peter Althin säger att en rånare riktat sitt vapen rakt mot polismannen, som därmed haft rätt att försvara sig själv och sina kollegor.

”Det är helt sjukt”

Isabelle Sörälv tycker att den polisen ska stängas av från sin tjänst.

– Det är helt sjukt att man skjuter så där. Jag tycker inte att han ska få jobba på gatan där sådana här situationer kan uppstå. Jag läste i Aftonbladet att han nekar till brott. Hur kan han göra det? Jag skulle bli rädd för mig själv om jag gjorde det han gjort.

Pernilla Gunnskog håller med:

– Det kändes som om han var pressad och stressad och inte kunde hantera det här. Han kanske är en duktig polis, men då får han sitta på ett kontor.

FAKTA

SKOTTDRAMAT – MINUT FÖR MINUT

Gymmet blev som en krigsskådeplats.

Den ena kulan efter den andra ­genomborrade rutan och slog in i receptionen, väggar och pelare.

14.15.46

Överfallslarm går vid guldsmedsbutiken ­Atelier Ajour vid Engelbrektsgatan 3.

14.16.28

Fyra patruller beordras till adressen.

14.20.29

Anmälare ser hur rånarna försöker slå sig ut ur butiken.

14.20.38

Första patrullen på plats. Rånarna är fort­farande kvar i butiken.

14.21.32

En av rånarna siktar mot polis.

14.21.45

Piketen börjar åka mot brottsplatsen.

14.26.16

Gärningsmännen försöker slå sig ut.

14.26.37

Gärningsmän springer ut och vidare mot ­Birger Jarlsgatan.

Den nu åtalade polisen befinner sig tio ­meter från Engelbrektsgatan och ser två misstänkta rånare komma ut och springa i väg.

14.27.06

Polismannen följer rånarna:

”Jag hörde att det sköts med något vapen ett till två skott, jag vet inte vem som sköt. Jag fortsatte springa allt vad jag kunde på Birger Jarlsgatan i riktning mot Roslagstull. Två personer kommer nedför trappan ifrån Rimbogatan. Jag kände igen deras svarta kläder och att de hade solglasögon på sig”, säger han i polisens förundersökning.

En rånare lägger sig på marken:

”Den andre rånaren sprang runt bilen och drog då upp en pistol som han riktade mot mig. Jag beslutade mig för att skjuta”, säger den polis som nu åtalas.

”Jag tror jag var 30 meter ifrån, jag siktade mot rånarens överkropp, rånaren stod och röde sig runt den parkerade bilen ­nedanför trapporna på Rimbovägen.”

Den åtalade polisen beskriver hur han ­sedan rör sig framåt och ”drog i väg 3-4 skott i en reflex”. Han hör flera skott men vet inte vem som skjuter, han tar skydd bakom en bil. När han reser sig upp står rånaren och siktar mot honom. Han berättar hur han siktar bättre och skjuter ytterligare skott tills magasinet med åtta patroner plötsligt är tomt. Han byter magasin, reser sig upp och skjuter igen:

”Jag såg att skotten träffade strax vänster om rånaren i en glasruta. Det var först då jag reflekterade att det var en glasruta som skotten gick in i. Jag uppfattade byggnaden som en nedsläckt, tom, lokal. Jag skulle aldrig ha skjutit om jag inte uppfattade det som ok och säkert.”

14.27.50

Två gärningsmän ligger på backen.

Sammanställning: Anders Johansson

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll