MP siktar in sig på småföretag

Foto: JESSICA GOW/SCANPIX
Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson, och Åsa Romson, språkrör, presenterar den största satsningen från Miljöpartiets skuggbudget.
NYHETER

Miljöpartiet tror inte på regeringens kalkyler om den ekonomiska utvecklingen. Därför är MP:s reformutrymme 19 miljarder kronor i stället för regeringens 23 miljarder.

Partiet vill inte sänka bolagsskatten lika kraftigt som regeringen, utan föreslår en sänkning med 1 procentenhet. I stället vill MP se en generell sänkning av arbetsgivaravgiften plus en extra sänkning för småföretag, som också slipper sjuklöneansvaret helt i MP:s budgetförslag.

Vill höja a-kassetaket

Miljöpartiet vill nästa år höja taket i a-kassan från 680 kronor om dagen till 830 kronor. 2014 vill partiet att taket ska höjas ytterligare till 880 kronor om dagen.

Samtidigt vill partiet införa en snabbare avtrappning av ersättningen än i dag. Efter 100 dagar föreslår MP ett nytt steg på 75 procent fram till dag 200 av arbetslösheten, då ersättningen sjunker till 70 procent.

”Viktig signal”

– Det är ett sätt att visa att det här ska vara en omställningsförsäkring. Det ska vara ett sätt att klara ekonomin mellan jobb, men det ska inte vara en långsiktig försörjning. Den signalen är viktig för oss. Det ska vara en impuls att söka nya jobb, säger Per Bolund ekonomisk-politisk talesperson.

TT