V attackerar S för snålare budget

NYHETER

Stefan Löfvens första budget har lett till en spricka mellan de rödgröna.

Vänsterpartiet sågar både det snålare budgetutrymmet och sänkningen av bolagsskatten.

– Har man råd att sänka bolagsskatten med över åtta miljarder då tar man inte arbetslösheten på allvar, säger Ulla Andersson, ekonomisk talesperson (V).

Foto: JERKER IVARSSON
Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiska talesperson.

För en liten stund sedan presenterade skuggfinansminister Magdalena Andersson S-budgeten i sin helhet vid en pressträff i riksdagen. Det mesta har partiet redan läckt ut i förväg men helt nytt för dagen är det snålare budgetutrymmet på 18 miljarder.

Det är 5 miljarder mindre än vad regeringen satsar nästa år. Den sparsamma linjen försvaras med att det gäller att ha en buffert om den ekonomiska krisen i Europa förvärras. Under pressträffen återkom Andersson gång på gång till att hon vill värna överskottsmålet på en procent.

”Inte rimligt”

Men den förklaringen köper inte Vänsterpartiet. De tycker inte att det är nödvändigt att följa överskottsmålet i ett läge där statsskulden är förhållandevis låg och arbetslösheten ligger på drygt 7 procent.

– I dag är det stora problemet massarbetslösheten, inte statsskulden. Då är det inte rimligt med enprocentsmålet, man borde fokusera på att ha budgeten i balans över en konjunkturcykel istället, säger hon.

Hur skulle du önska att S agerade?

– Jag tror att de har jobbfokus men det är massarbetslösheten som är Sveriges stora problem och det borde vara utgångspunkten.

Det Ulla Andersson är mest kritisk emot är sänkningen av bolagsskatten med 8,8 miljarder.

Även MP är sparsamma

– Bankerna var med och orsakade hela finanskrisen, nu belönas de. Jag har så svårt att förstå det när det är så många som behöver ett jobb.

Även Miljöpartiet har slagit in på det sparsammare spåret med hänvisning till krisen i Europa. De satsar 19 miljarder på reformer nästa år. Enligt uppgift till Aftonbladet har MP och S förankrat sina budgetutrymmen hos varandra.

En bonuseffekt av den stramare linjen är att både S och MP inför valåret 2014 kan säga att de har utrymme att satsa mer än regeringen.

Även förra hösten då S och MP accepterade alliansens då snålare budgetutrymme ledde till en spricka mellan V och de andra två rödgröna partierna.

Protester även internt

Ulla Andersson betonar dock att det är Anders Borgs tvärvändning om budgetutrymmet som upprör henne mest.

– När krisen var som djupast ökade han statens besparingar. Det gjorde att tusentals människor miste jobbet i onödan.

Den stramare S-budgeten har lett till protester även internt i Socialdemokraterna. Flera källor som Aftonbladet har talat med tycker att Stefan Löfven borde satsa mer på välfärden redan nu och inte vänta till nästa höst.

– Man borde utgå mer från vad som behöver göras för att bekämpa arbetslösheten och låta det avgöra budgetutrymmet, säger en S-källa.