"De med problem får förvärrad situation"

NYHETER

Om en dryg månad börjar Systembolaget köra vin, sprit och öl till din dörr.

Projektet får nu skarp kritik av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO.

– Hemleveranser ökar tillgängligheten, konsumtionen och i längden beroendet.

Från och med den 6:e november kan Sollentunaborna beställa hem alkohol till dörren. Kort därefter blir tjänsten tillgänglig även i Nacka, Johanneshov och Bromma.

Bekvämt och praktiskt kan det tyckas.

Men alla är inte lika glada över Systembolagets nya projekt.

Sara Heine är verksamhetschef på IOGT-NTO, Sveriges största nykterhetsorganisation, hon tycker inte att hemkörningstjänsten är bra eftersom personer med alkoholproblem slipper visa hur mycket de dricker.

– Det kan vara jobbigt att gå till systemet för att det märks hur mycket och hur ofta man handlar. Hemleveranser gör att man slipper det. Detta kan givetvis också bli jobbigt personernas barn och anhöriga, säger Sara Heine.

"Ingen backup"

Systembolagets VD, Magdalena Gerger, säger att samma kontroller kommer utföras av leveransbuden som de som redan görs i butiker. Vidare kommer alla köpare att legitimeras.

Sara Heine tror att Systembolaget kommer vara bra på att kontrollera så att köparna har åldern inne samt inte är påverkade. Men hon ser andra problem.

– Om det blir hotfullt eller våldsamt så har man som bud inte samma backup som i en butik, där det finns kollegor och ofta säkerhetsvaket.

Liten efterfrågan

På IOGT-NTO är man tveksam till om det verkligen finns ett behov och en önskan om den nya tjänsten.

– När diskussionen kring detta påbörjades, förra året, såg vi att det var väldigt få som efterfrågade tjänsten. Däremot var många som tänkte på att de med problem kan få en förvärrad situation, säger Sara Heine.