Åtalas efter eldattack på ex-sambo

NYHETER

Den 46-åriga kvinnan kom till sin 54-årige ex-sambo för att lämna deras gemensamma dotter.

Hon möttes av knytnävsslag och fick t-sprit över hela kroppen varpå mannen tände på.

– Han säger att han inte minns något av händelsen, säger åklagaren Gun-Britt Ström

I dag åtalades den 54-årige mannen vid Falu tingsrätt, misstänkt för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel.

– Jag har gjort bedömningen på det sättet om jag inte skulle kunna visa att det förelåg ett uppsåt att döda, säger åklagaren Gun-Britt Ström.

Trampade på telefonen

Enligt åtalet har den 54-årige mannen, efter att ha tänt eld på sin ex-sambo, hindrat henne från att lämna platsen och hindrat henne att tillkalla hjälp genom att ta hennes telefon och trampa på den.

Det finns inga vittnen till händelsen. Åklagarens bevisning består i första hand av förhör med dels den drabbade, svårt brännskadade kvinnan och dels personer i de inblandades närhet. Utöver det finns viss teknisk bevisning och förhör med polis- och ambulanspersonal.

– Fast (den åtalades namn) har inte kunnat lämna några uppgifter som har lett utredningen i någon annan riktning. Han nekar till anklagelserna och säger att han inte minns någonting alls av händelsen, säger Gun-Britt Ström.

Svåra brännskador

Den 46-åriga kvinnan fick efter överfallet mycket svåra skador. Enligt åtalet har 54-åringens attack tillfogat henne brännskador i ansiktet, på armarna, på bålens fram- och baksida samt på låren. Hon är bränd på omkring femtio procent av kroppsytan. Enligt åtalet är den största delen av skadorna tredje gradens brännskador.

"Infektionsrisk"

Åklagare Gun-Britt Ström bedömer i nuläget att kvinnan inte kommer att kunna medverka vid huvudförhandlingen.

– Men det får vi successivt pröva. Det är alltid svårt med brännskador och den infektionsrisk de medför, säger hon.

Den misstänkte mannen sitter häktad sedan i juli i somras.

Björn Henriques, den 54-årige mannens advokat, har när Aftonbladet når honom ännu inte sett åklagarens stämningsansökan.

– Men min klient minns ingenting och han ställer sig helt främmande till att han ska ha gjort det här, säger han.

"En olyckshändelse"

Eftersom bevisningen i huvudsak består av andrahandsuppgifter menar advokat Henriques att tingsrätten måste väga in allt med "synnerligen stor noggrannhet".

– Det har kanske skett på något annat sätt. Det kan ju ha varit en olyckshändelse, säger han.

Huvudförhandlingen hålls i Falu tingsrätt den 17 oktober.