Bildt efter PR-kundens förlust: utred valfusk

NÄRA RELATION Carl Bildt har sedan tidigare mycket goda relationer med Georgiens president Micheil Saakasjvili. Enligt källor till Aftonbladet har utrikesministern skickat hem förre svenske ambassadören för att han var kritisk mot den georgiska regeringen.
NYHETER

Carl Bildt (M) värvade den georgiska regeringen till sin PR-byrå.

Nu har presidenten förlorat valet – och Sveriges utrikesminister sprider uppgifter om valfusk.

– Han är sur för att hans PR-kund inte vann valet, säger Per Gahrton, före detta Georgien-ansvarig för EU.

Foto: AP
Utmanaren Bidzina Ivanisjvilis allians Georgiska drömmen vann valet.

Presidentens parti "Enade nationella rörelsen" förlorade parlamentsvalet i Georgien mot oppositionspartiet "Georgiska drömmen" i måndags.

Internationella observatörer har slagit fast att valet i huvudsak gick rätt till. Men Sveriges utrikesminister Carl Bildt riktar i dag tvivel. På Twitter skriver han:

"Rapporter om att det vinnande laget försöker skruva rösträkningen i vissa valkretsar för att öka dess styrka. Hoppas detta kommer att kontrolleras."

Har besökt landet 11 gånger

I förra veckan kunde Aftonbladet avslöja att Carl Bildt värvat Georgiens president Micheil Saakasjvili som kund till PR-byrån Kreab, där han var ordförande mellan 2004 och 2006.

Samma höst blev Bildt utrikesminister och uppdraget i Kreab avslutades. Men kontakterna på högsta nivå fortsatte och Bildt har besökt landet elva gånger. Så sent som den 5 september i år trampade han vindruvor på presidentens gård.

Sveriges utrikesminister har tidigare fått kritik för sina hårda uttalanden mot Ryssland under Georgienkriget. Något som bland annat ledde till att han under en period inte var välkommen i Moskva.

"Om någon fifflat är det presidenten"

Den tidigare EU-parlamentarikern Per Gahrton (MP) var tidigare Georgien-ansvarig i unionen. Han förvånas över Bildts påståenden om oppositionens eventuella fusk.

– Alla rapportörer har sagt att det gått rätt till. Om någon fifflat är det förloraren president Saakasjvili. Redan före valet kritiserades regimen för att missbruka statsapparaten för sin sak. EU har gratulerat oppositionen till segern, säger han.

Gahrton anklagar Bildt för att låta personliga känslor styra.

– Det är påtagligt att han är sur att hans gamla pr-kund inte vann valet. Bildt har fullständigt oförnuftigt tagit parti för en regim som nu förlorat. Det har skadat svensk utrikespolitik.

På resa i Ungern

Efter förra valet 2008 – då president Saakasjvili vann – rapporterade Sveriges ambassadör i landet om misstänkt valfusk. Men den gången hyllade Bildt landet på sin blogg.

Aftonbladet har sökt Bildt – som i dag befinner sig på resa i Ungern – för en kommentar.

– Utrikesministerns uttalande på Twitter är att betrakta som Sveriges officiella hållning, säger hans pressekreterare Anders Jörle.

Men exakt vad menar Bildt med kommentaren?

– Det har framförts uppgifter och han vill helt enkelt att de ska bli undersökta. Det är värt att notera att Bildt tidigare konstaterat på sin blogg att valet i Georgien fått högt betyg.