Misstänkt för Pernilla-mordet släppt

NYHETER

Den 36-årige man som suttit häktad för Pernilla-mordet släpptes i dag.

Åklagaren bedömer att det inte finns skäl att åtala mannen.

– Det känns lite tungt, jag hade så klart hoppats på att det skulle lösas, säger Pernillas pappa Alf Theorin.

Det uppmärksammade mordet på Pernilla Theorin, 31, inträffade 2006 i Avesta och den 36-åringe mannen har tidigare varit misstänkt i utredningen. Han satt även häktad under två månader 2007, men då räckte inte bevisningen heller till att hålla honom kvar.

– Han är oerhört lättad, det har varit en stor press för honom att sitta frihetsberövad så pass länge, säger mannens advokat Anders Ericson.

"Jobbigt att inte veta"

Pernillas pappa Alf Theorin tycker att det är jobbigt att det nu verkar som om utredningen är tillbaka på ruta ett.

– Det är jobbigt att inte veta. Man vill ju få klarhet i vad det är som har hänt, säger han.

Trots att polisen inte berättat någonting om detaljerna i ärendet tror Alf Theorin att även utredarna hade hoppats att de träffat rätt denna gången.

– Jag har fått det intrycket, säger han.

"Avskriva alla misstankar"

Nu gör åklagaren återigen bedömningen att det inte finns tillräckliga skäl för att åtala den 36-årige mannen, som denna gång suttit häktad i drygt fyra veckor.

– Jag har talat med åklagaren som sagt att han kommer att avskriva alla misstankar mot min klient, säger advokat Anders Ericson.

Hittades i sin säng

Pernilla Theorin, 31, hittades mördad i sin utbrända lägenhet tidigt på morgonen den 13 augusti 2006. Hon hade på lördagskvällen den 12 augusti varit på en kamrats möhippa.

Strax efter halv sju på morgonen larmades brandkåren till Pernillas lägenhet. När elden släckts hittade man Pernilla död i sin säng. Efter att ha bragt Pernilla om livet har sannolikt mördaren tänt eld på lägenheten för att dölja eventuella spår.

Lång utredning

Polisen har sedan sommaren 2006 förhört ett stort antal personer. Flera personer, bland annat 36-åringen, har också gripits misstänkta för brottet men senare släppts.

36-åringen, som bor i Avesta, har konsekvent förnekat brott, och den utredning som finns är inte tillräckligt stark för att driva målet mot honom vidare. Detta trots att hans dna har hittats i Pernillas lägenhet.

"Berättigad till skadestånd"

Mordet på Pernilla Theorin har varit mycket uppmärksammat i media. Bland annat gick polisen ut i programmet Efterlyst på TV3 och berättade att man misstänkte att mördaren tagit med sig Pernillas skor och en tröja från lägenheten.

Nu kan det bli tal om skadestånd för den 36-årige mannen.

– När man sitter oskyldigt frihetsberövad är det klart man är berättigad till skadestånd. Men det är en förhållandevis liten fråga just nu. Det viktigaste är att han är avskriven, säger Anders Ericson.