V: Slopa rut och bygg ut

NYHETER

Slopa rotavdraget, satsa på vården och bygg bort bostadsbristen.

Vänsterpartiet totalsågar regeringens budgetförslag och menar att deras eget skapar 100 000 fler jobb.

Vänsterpartiet presenterar i dag sitt budgetförslag på Dagens Nyheters debattsida.

Partiet totalsågar regeringens förslag och menar att alla satsningar hittills har varit misslyckade. Arbetslösheten är högre och sysselsättningen är lägre än när regeringen tillträdde 2006, skriver partiledare Jonas Sjöstedt, den ekonomiska talesmannen Ulla Andersson och den arbetsmarknadspolitiska talesmannen Josefin Brink.

”100 000 fler jobb än regeringens politik”

Vänsterpartiet vill istället satsa på "samhällsnyttiga investeringar som håller ihop landet och skapar jobb i både privat och offentlig sektor." Bland annat vill man anställa fler i vården, fler lärare och öronmäka pengar till äldreomsorgen. Kommunerna ska också erbjuda barnomsorg på kvällar, helger och nätter.

Partiet vill även skrota det omdiskuterade rotavdraget och föreslår istället att man bygger bort bostadsbristen och renoverar miljonprogrammen. Totalt räknar man med att satsningarna skapar 100 000 fler jobb än regeringens politik.

Inför rätt att läsa in gymnasieskolan

Man vill också avskaffa "det förnedrande Fas 3" och ersätta det med övergångsjobb och utbildningsplatser till samtliga som i dag är placerade i Fas 3. För att minska arbetslösheten vill partiet satsa extra på utbildning och införa införa en rätt att läsa in gymnasieskolan inom vuxenutbildningen.

”Dessa och alla andra förslag i vår budget är finansierade. Vi väljer att inte sänka bolagsskatten och vi skapar ett mer rättvist skattesystem”, skriver de.