Georgiens ambassadör: Bildt har bidragit till vår demokratiska process

REPLIK: Konstantin Kavtaradze om Bildts roll i Georgien

Utrikesminister Carl Bildt.
NYHETER

Jag har tagit del av Per Gahrtons artikel "Skandal att Bildt håller presidenten om ryggen", publicerad i Aftonbladet den 1 oktober.

Per Gahrton har all rätt att ha en negativ åsikt om Georgien, hans synpunkter uttrycktes tidigare med all tydlighet i boken "Georgia-pawn in the new Great Game". Dock är det kanske inte rättvist och objektivt att jämföra Georgiens president med Putin och kalla honom auktoritär, en president som under vars styre det mest konkurrenskraftiga, demokratiska och öppna valet under den georgiska självständighetsperioden har genomförts. 

Maktskiftet genomfördes inte med våld eller med demokratisk revolution, utan demokratiskt, enligt västliga värderingar. För första gången övergick den ledande politiska kraften till oppositionen som meddelat sig villig att delta i den normala politiska processen. Georgien har bevisat sig vara en ung demokrati, som under de senaste åtta åren har gått en lång väg från ett postkommunistiskt till ett fungerande demokratiskt system. Det är inte bara Georgiens president som har bidragit till detta, utan alla de utländska vänner till Georgien som har stöttat de demokratiska processerna. Bland dessa finns Sveriges utrikesminister Carl Bildt. För att kunna se detta krävs en rättvis och objektiv blick.

Konstantin Kavtaradze

Georgiens ambassadör i Sverige

FAKTA

DEBATTEN: Artikeln är en replik på Per Gahrtons artikel "Skandal att Bildt håller presidenten om ryggen", publicerad i Aftonbladet den 1 oktober. Läs och kommentera båda artiklarna på aftonbladet.se/debatt.

ARTIKELN HANDLAR OM