18 års fängelse för mordet på Ahmed Hadrous, 48

1 av 4 | Foto: Krister Hansson
Milos Markovic.
NYHETER

Milos Markovic, 21, dömdes i dag av Malmö tingsrätt till 18 års fängelse för mordet på Ahmed Hadrous, 48, i Malmö den 31 januari.

Mordet inträffade på Fosievägen och var det sista av sex mord under Malmös mordvinter mellan november 2011 och januari i år.

48-årige Ahmed Hadrous sköts ihjäl med sex skott. Ett skott i huvudet och fem i överkroppen. I domen konstaterar Malmö tingsrätt att Milos Markovic, 21, genom teknisk bevisning och vittnesuppgifter kan knytas till vapnet som använts, en pistol av märket Tokarev, samt till mordplatsen den aktuella tiden.

Teknisk bevisning

Likadana tändsatspartiklar som hittades i tomhylsorna i kaliber 7,62 mm på mordplatsen påträffades också på 21-åringens bälte. Flera personer har också uppgett att 21-åringen haft en pistol som har sett ut som en Tokarev.

Två andra personer stod också inför rätta för inblandning i mordet. Åklagaren hävdade att en 53-årig man gav uppdraget, att 21-åringen höll i vapnet och att en 20-årig kvinna lät 21-åringen bo hos henne efter mordet samt undanröjde bevis genom att tvätta hans kläder.

Oklart motiv

Åtalet, gällande anstiftan till mord och grovt vapenbrott, mot den äldre mannen ogillades. Även åtalet mot den unga kvinnan, som gällde skyddande av brottsling, ogillades av tingsrätten.

Enligt åklagaren ska motivet till mordet ha varit en obetald skuld. 21-åringen var, enligt åklagaren, skyldig 53-åringen pengar och genom att utföra mordet skulle skulden regleras. Men tingsrätten anser inte att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att det är så det verkligen har gått till. Bevisen mot den äldre mannen är i hög grad andrahandsuppgifter, skriver tingsrätten i domen. Åtalet ogillas därför.

Sista av sex mord

Mordet på fyrabarnspappan Ahmed Hadrous inträffade på en parkeringsplats på Fosievägen den 31 januari och var det sista av sex mord under Malmös mordvinter mellan november 2011 och januari i år.

Markovic försvarsadvokat Karsten Nyblom har ännu inte hunnit prata med sin klient men han utgår från att domen kommer att överklagas.

– Ja, det ligger nog nära till hands. Det finns fortfarande många frågetecken kvar att reda ut. Till exempel rörande hur tingsrätten resonerar kring mordvapnet, säger han.

FAKTA

Mordvintern i Malmö 2011/12

24 november: Mord, Volframsgatan/Emilstorpsgatan. Alex Ghara Mohammidi, 31, skjuts till döds på ett taxikontor. Mohammidi var ledare för det kriminella Brödraskapet Wolfpack.

Polisen tror inte att mordet hade med Mohammidis gängtillhörighet att göra utan berodde på att han var intresserad av att bli delägare i taxiverksamheten i Malmö.

20 december: Mord, Falsterbogatan. Två maskerade män springer ner i en kafélokal på Falsterbogatan och skjuter ihjäl en 55-årig man. Polisen misstänker att de egentligen var ute efter en kompis till mordoffret. Offrets vän är känd av polisen och det var han som skulle driva kaféverksamheten. Han hade lämnat lokalen en kort stund före dödsskjutningen.

26 december: Mord, Västanforsgatan. Sent på kvällen kommer en maskerad man in i en föreningslokal på Västanforsgatan i Malmö. Han skjuter ihjäl en 27-årig taxichaufför. Ytterligare två personer skottskadas.

31 december: Mord, Ramels väg. Den 15-årige pojken Ardiwan Samir hittas skjuten utanför en port på Ramels väg i Malmö vid halv ett-tiden på nyårsnatten. Han hade skjutits med flera skott i huvudet och överkroppen och avled senare på sjukhus av sina skador.

3 januari, 2012: Mord, Kantatgatan. Tvåbarnspappan Charles, 48, skjuts ned på öppen gata mitt på dagen utanför sin bostad. Motivet är fortfarande oklart. Inget tyder på att Charles rörde sig i kriminella kretsar.

31 januari, 2012: Mord, Fosievägen. Fyrabarnspappan Ahmed Hadrous, 48, hittas skjuten vid en bil på Fosievägen. I dag dömdes Milos Markovic, 21, till 18 års fängelse för mordet.