”Viktigt att våga berätta”

NYHETER

Många utsätts för övergrepp – men få vågar berätta.

Men att göra det kan vara ett av de viktigaste stegen för att läka.

– Att våga gå ut och berätta kan även vara en stor hjälp för andra som har drabbats, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen.

Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen.

I fjol anmäldes 6532 våldtäkter i Sverige.

Men mörkertalet är stort.

Bara 20 procent av alla sexualbrott polisanmäls.

”Enorm kränkning”

Våldtäkt är ett brott belagt med skam och skuldkänslor.

– Det är en enorm kränkning. Efteråt är det lätt att stänga in sig i en bubbla. Man skäms och börjar tvivla på allvaret i det som hänt. ”Var det verkligen så farligt?” ”Sände jag ut fel signaler?” och så vidare, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen.

Hon tror att det som Lovisa Nystrand gjort, att öppet våga berätta om det hon råkat ut för, är bra.

– Jag är övertygad om att det nästan alltid är bra att berätta. Att hålla sådant för sig själv är förödande för självkänslan och utvecklingen. Det kan vara läkande att berätta. Men för att berätta öppet krävs även att man har ett bra stöd från omgivningen och man måste ha en beredskap för att man riskerar att få kränkande eller elaka kommentarer, säger Landberg.

”Känner sig ensam”

De som vågar berätta kan även vara ett stöd och en inspiration för andra i samma situation.

– Ofta känner man sig väldigt ensam i situationen, när något sådant här har hänt. När man ser andra som råkat ut för det så ser man att det inte är något fel på dem, att de inte förtjänade det som hände, att det är självklart att ingen ska få behandla dem så, och så kan man applicera de känslorna på sig själv.