Grönt bråk mellan C och MP

1 av 3
Annie Lööf.
NYHETER

Både Centerpartiet och Miljöpartiet vill höja bensinskatten.

Ändå ligger partierna i luven på varandra.

– Ska man kalla sig alliansens gröna röst är det inte seriöst att skjuta problemen på framtiden, säger Helena Leander, MP:s klimatpolitiska talesperson.

I veckan gick C-ledaren Annie Lööf till rasande attack mot Miljöpartiet på Aftonbladet Debatt. Hon anklagade språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson för att bedriva en landsbygdsfientlig politik. Lööf menade att MP:s skuggbudget innehåller en skattechock eftersom partiet bland annat vill höja bensinskatten.

Stora skillnader

Utspelet har irriterat MP-ledningen. För faktum är att miljöminister Lena Ek (C) för bara några veckor sedan sa i tidningen Sveriges Natur att koldioxidskatten, som är en del av bensinskatten, bör skärpas – något som partiet även har ett stämmobeslut på.

Men även om partierna är överens om att skatten ska höjas – så finns det stora skillnader på hur man ser på tidsramen för detta. I alliansregeringen finns en överenskommelse om att den inte ska höjas under den här mandatperioden.

– Det är ingenting som går att göra över en natt. Skatten är väldigt framgångsrik. Men det är inte genomförbart för människor att som Miljöpartiet höja den med 70 öre per liter direkt. Det är en skattechock för de som bor på landet, säger Erik Bratthall, pressekreterare hos miljöminister Lena Ek.

”Kommer bli dyrare”

C och MP vill båda framstå som riksdagens grönaste partier. Nu är fajten i full gång. Enligt Helena Leander, MP:s klimatpolitiska talesperson, kommer det inte bli enklare att höja bensinskatten i framtiden.

– Det kommer bli ännu dyrare, eftersom oljepriset kommer öka. Man måste våga nu, problemen försvinner inte, säger hon.

De pengar som skattehöjningen ger vill Miljöpartiet i stället lägga på kollektivtrafik där det finns och satsningar på att sprida biogas runt om i landet.

Centerpartiet har som mål att alla klimatutsläpp ska bara borta från Sverige år 2050.

– Det målet har regeringen tagit. Det är möjligt att vi har höjt koldioxidskatten då, det kan inte jag säga i dag, säger Erik Bratthall.

Men MP:s Helena Leander är inte imponerad.

– Ska man kalla sig alliansens gröna röst är det inte seriöst att skjuta problemen på framtiden