Leif: Pagrotsky: Lägg ner PPM

Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
Leif Pagrotsky.
NYHETER

Före detta näringslivsminister Leif Pagrotsky (S) vill skrota premiepensionssystemet.

Det har dålig avkastning, dyra avgifter och de flesta struntar i att välja, menar han.

– Vi kan konstatera att det blev en dyr flopp, säger han till Svenska Dagbladet.

Riksdagsledamoten Leif Pagrotsky är den första ledande politikern i de fem partierna bakom uppgörelsen som nu anser att man bör skrota systemet. Utspelet beskrivs som unikt eftersom det fram till nu i princip har varit total uppslutning bakom pensionsystemet.

– Systemet är negativt för våra framtida pensioner. Fondavgifterna i premiepensionen ligger på drygt 1 miljard kronor och från starten rör det sig om många miljarder kronor ackumulerat. Det är pengar som tas från våra framtida pensioner, säger han till SvD Näringsliv.

"Ett djärvt experiment"

Pagrotsky anser också att avkastningen är för låg för den genomsnittliga spararen samt att en väldigt liten del av nya sparare gör aktiva val. Förra året var siffran under 2 procent, med tanke på vad hela konstruktionen kostar är det helt orimligt, menar han.

– Man kan se PPM-sparandet som ett djärvt experiment när det beslutades för nästan 20 år sedan. Nu kan vi konstatera att det blev en dyr flopp. Då bör vi dra slutsatser av det, säger han till tidningen.

Spara i aktier kan man göra privat

I stället för det nuvarande systemet anser han att det vore mer effektivt att låta premiepensionen gå in i inkomstpensionen och att pengarna därmed skulle förvaltas av AP-fonderna.

– De som vill spara i aktier kan göra det via sin tjänstepension eller i ett privat sparande, säger han till tidningen.

Han understryker att detta är hans personliga åsikt och att förändringar i systemet kräver att samtliga fem partier är överens.