Miljöbråket om bensinskatten

C: Inte genomförbart att höja med 70 öre MP: Inte seriöst att skjuta upp problemen

Foto: JESSICA GOW/SCANPIX
Till attack Centerpartiets Annie Lööf gick i veckan till rasande attack mot Åsa Romsons Miljöparti. Hon anklagade partiet för att bedriva en landsbygdsfientlig politik. De svarar med att det inte är inte är seriöst att skjuta upp problemen om man kallar sig alliansens gröna röst.
NYHETER

Både Centerpartiet och Miljöpartiet vill höja bensinskatten.

Ändå ligger partierna i luven på varandra.

– Ska man kalla sig alliansens gröna röst är det inte seriöst att skjuta problemen på framtiden, säger Helena Leander, MP:s klimatpolitiska talesperson.

I veckan gick C-ledaren Annie Lööf till rasande attack mot Miljöpartiet på Aftonbladet Debatt. Hon anklagade språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson för att bedriva en landsbygdsfientlig politik. Lööf menade att MP:s skuggbudget innehåller en skattechock eftersom partiet bland annat vill höja bensinskatten.

Utspelet har irriterat MP-ledningen. För faktum är att miljöminister Lena Ek (C) för bara några veckor sedan sa till tidningen Sveriges Natur att koldioxidskatten, som är en del av bensinskatten, bör skärpas – något som partiet även har ett stämmobeslut på.

Skillnader på tidsramen

Men även om partierna är överens om att skatten ska höjas, finns det stora skillnader på hur man ser på tidsramen för detta. I allians­regeringen finns en överenskommelse om att den inte ska höjas under den här mandatperioden.

– Det är ingenting som går att göra över en natt. Skatten är väldigt framgångsrik. Men det är inte genomförbart för människor att som Miljöpartiet höja den med 70 öre per liter direkt. Det är en skattechock för dem som bor på landet, säger Erik Bratthall, pressekreterare hos miljöminister Lena Ek.

C och MP vill båda framstå som riksdagens grönaste partier. Nu är fajten i full gång. Enligt Helena Leander, MP:s klimatpolitiska talesperson, kommer det inte bli enklare att höja bensinskatten i framtiden.

”Problemen försvinner inte”

– Det kommer att bli ännu dyrare, eftersom oljepriset kommer att öka. Man måste våga nu, problemen försvinner inte, säger hon.

De pengar som skattehöjningen ger vill Miljöpartiet i stället lägga på kollektivtrafik där det finns och satsningar på att sprida biogas runt om i landet.

MP inte imponerade

Centerpartiet har som mål att alla klimatutsläpp ska vara borta från Sverige år 2050.

– Det målet har regeringen tagit. Det är möjligt att vi har höjt koldioxidskatten då, det kan inte jag säga i dag, säger Erik Bratthall.

Men MP:s Helena Leander är inte imponerad.

– Ska man kalla sig alliansens gröna röst är det inte seriöst att skjuta problemen på framtiden.