Zucchinimannen släpps - trots nya sexbrott

Foto: Polisen
Mannen har ett rosamålat barnrum på vinden.
NYHETER

72-årig man dömd för att sexuellt ha ofredat två 13-åriga tjejer.

Trots tidigare sexdom får mannen bara böter och släpps fri, bland annat på grund av hans ålder.

– Det är helt fel att man låter mannens ålder spela roll, barnens rätt måste alltid gå först, säger Sven-Erik Alhelm, tidigare överåklagare.

Mannen har i somras annonserat efter "2 tjejkompisar ca 13-17 år, som kan gå ut med vår snälla hund några dagar i veckan", i lokaltidningen Mitt i Söderort.

Två trettonåriga flickor tyckte att annonsen lät bra och gick till mannen för att hjälpa med hundpassning.

Någon hund eller fru fanns dock inte.

72-åringen ville istället att flickorna skulle ha dragkamp med en gummibatong med bitmärken i. Mannens förslag blev mer avancerade och han ville att flickorna skulle stoppa batongen i munnen och kittla varandra.

– Vi blev rädda för att han skulle göra någonting, kanske tafsa eller utnyttja oss, säger en av flickorna i förhör.

Köpt sex av underårig

Mannen har tidigare dömts för köp av sexuell handling av barn, då han 2010 betalade en 16-årig flicka för att utföra sexuella handlingar med en zucchini.

Polisen har i hans hus hittat zucchinis och sexleksaker i alla rum, utom i ett rosamålat barnrum på vinden. Där fanns en byrå full med dockkläder. Mannen har inga barn.

Även i fallet med de två 13-åriga flickorna tog mannen fram en zucchini.

Han fick dem att bita, suga och slicka på den, samtidigt som han ville att de skulle "låtsas vara bebisar".

Flickorna kunde till slut komma iväg från mannen. De berättade direkt för en av flickornas mamma som polisanmälde mannen.

”Ser för dåligt”

Åklagaren yrkade för fängelse på två punkter.

Den första punkten gällde utnyttjande av barn för sexuell posering. Den avslogs av Södertörns tingsrätt eftersom mannen uppgett att han ser för dåligt, vilket också får stöd till viss del i utredningen.

Tingsrätten utgår från att "mannen har så dålig syn att syftet för honom inte varit att se vad målsägandena gjort".

72-åringen döms dock för sexuellt ofredande. Ett brott som som max kan ge två år i fängelse. Mannen får bara dagsböter.

– Vi kan inte döma till hårdare straff bara för att man kan misstänka att en person kan göra sig skyldig till ny brottslighet, säger domaren i fallet till DN.

”Fel av tingsrätten”

Sven-Erik Alhelm är tidigare överåklagare och förbundsordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund. Han tycker att Södertörns tingsrätt är blåögd och att den gjort gjort en felaktig bedömning.

– Man har uppenbarligen inte beaktat hans falska skyltning av sommarjobb, som bara haft som syfte att skapa trygghet hos föräldrarna. Man borde förstått att hans syfte var att tillfredsställa sig sexuellt.

Att mannen skulle kunna ursäktas på grund av hans syn tycker Sven-Erik Alhelm är nonsens. Samma sak säger han om att tingsrätten lagt vikt vid mannens ålder.

– Om en man är 72 och utnyttjar småflickor ska ha straffas lika hårt. Man måste sätta barnen först, inget annat. Man har behandlat honom för snällt.

Kan finnas fler

Två andra flickor sökte sommarjobbet, men han inte träffa mannen.

Polisen tror att det kan finnas fler flickor som blivit utsatta, då mannens annons låg ute en vecka innan han anhölls.

– Vi har kollat hans telefon och inte hittat något mer. Men det kan vara andra som varit i kontakt med honom ändå. Det är viktigt att vi i så fall hittar och hjälper dem att komma i kontakt med Barn- och ungdomspsykiatrin, säger Hesam Akbari, presskontakt för Södertörnspolisen.

Åklagarna har valt att inte gå vidare med målet till hovrätten, eftersom de båda brotten har samma straffvärde. Sven-Erik Alhelm hoppas att de ändrar sig.

– Jag vill att de överklagar, förhoppningsvis kan jag påverka genom att uttala mig. Sen finns det åklagare högre upp som skulle kunna ta tag i det här.